Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

UN usvojile rezoluciju na predlog Srbije

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je na predlog Srbije Rezoluciju o Međunarodnoj dekadi nauka za održivi razvoj, koja će se sprovoditi od 2024. do 2033. godine.
Usvajanje rezolucije UN na predlog Srbije prokomentarisala je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rečima da je to „veliki diplomatski uspeh Srbije“ koji će „osnažiti naš tehnološki razvoj“.
Ranije je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla da je „Srbija pokrenula novu rezoluciju proglašenja međunarodne dekade nauke za održivost“.
„Srbija je prepoznala koliko je važna nauka za razvoj društva, a to želimo da proširimo i na globalni nivo i da pokažemo koliko su nauka, znanje, inovacije i nove tehnologije bitne za dostizanje ciljeva održivog razvoja“, kazala je ona.
Ova rezolucija oslanja se na Agendu 2030. UN, navodi se u tekstu koji su objavile UN, a koja podrazumeva dostizanje ciljeva održivog razvoja do te godine. Ti ciljevi su, kaže Begovićeva, da nestane siromaštvo, da deca imaju podjednak pristup obrazovanju, da se reši problem pijaće vode, obnovljivi izvori energije, održivi gradovi, ulaganje u infrastrukturu i inovacije.
Kao autori rezolucije, pored Srbije, na sajtu UN navode se i Argentina, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Gvatemala, Honduras, Mađarska, Južna Afrika, Španija i Vijetnam, dok ju je kosponzorisao veliki broj zemalja.
U Rezoluciji se, pored uvođenja Dekade, pozivaju sve relevantne organizacije da aktivno učestvuju i obezbeđuju državnim vlastima analize zasnovane na nauci kako bi se implementirale politike održivog razvoja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala