- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Prestala da važi zabrana ulaska Božoviću u Crnu Goru: MUP postupio po odluci suda u Podgorici

© Jutjub kanal Vlade Crne GoreAmbasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović
Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore poništilo je odluku granične policije od 30. septembra prošle godine kojom je zabranjen ulazak u državu tadašnjem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću.
Crnogorski MUP je tako postupio po presudi Upravnog suda koji je ranije utvrdio da policija, kada je donela odluku da je Božović „opasan po nacionalnu bezbednost“, nije navela razloge već se samo pozvala na takav stav Agencije za nacionalnu bezbednost, navode „Vijesti“.
Upravni sud je zaključio da su ti podaci, koji su bili proglašeni tajnim, morali biti dostavljeni Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i njima kada su odlučivali.
Božoviću je mera izrečena dok je bio ambasador u Crnoj Gori, a u julu ove godine zvanično je opozvan sa dužnosti ambasadora.
Božovićev advokat Dalibor Kavarić rekao je da je Ministarstvo pravilno postupilo kada je poništilo prvostepeno rešenje policije kojim je Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru.
„Ono što je sada tehnički i procesno bitno jeste da je rešenje Uprave policije - Sektora granične policije kojim je Vladimiru Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru stavljeno van snage. Na taj način je prestao pravni osnov po kome je u policijskom sistemu Božoviću bila unesena zabrana, što u konačnom znači da Božović može odmah ući i boraviti u Crnoj Gori“, objasnio je Kavarić.
On je zamerio Ministarstvu na sporosti u postupanju i, kako navodi, probijanju zakonskih rokova za donošenje drugostepene odluke, s obzirom na to da je presuda Upravnog suda donesena početkom maja 2023. godine.
Božović je proteran iz Crne Gore pri kraju mandata Vlade Duška Markovića, krajem novembra 2020. godine. Tada je saopšteno da je povredio Bečku konvenciju o diplomatskim privilegijama i imunitetima, odnosno da je omalovažio državu izjavama koje su bile nediplomatske i politički sporne tadašanjoj vlasti.
Vladimir Božović - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2023
REGION
Upravni sud: Nezakonito rješenje MUP-a kojim je Božoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala