- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Osmi međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ u Prizrenu

© Foto : Sputnjiku ustupio Dom kulture „Gračanica“Osmi međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ u Prizrenu
Osmi međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ u Prizrenu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
U atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu 26. i 27. avgusta biće održan Osmi Međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ koji organizuje Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli.
Publici će se u subotu od 20 časova predstaviti Duo lauta i Grejs Njukom.
Grejs Njukom je pevačica, instrumentalistkinja i profesorka muzike specijalizovana za srednjovekovne i renesansne repertoare. Pored sopstvenog srednjovekovnog Ansambla Rumorum, nastupala je i snimala sa međunarodno poznatim ansamblima za ranu muziku, uključujući Ansambl Leones, Ansambl Peregrina, Ansambl Žil Binšoa i Le Miroir de Musique. Na ovogodišnjem Medimusu predstaviće nam se kao gošća Lute Duo ansambla.
Drugog dana festivala, publici će se od 19.30 časova predstaviti Ansambl „Parlamento“, a od 20.30 časova Ansambl „Medimus“.
Ansambl „Parlamento“ posle samo godinu dana od osnivanja osvojio je prošle godine jesenju nagradu Schola Cantorum Basiliensis "Vier Jahreszeiten". Kad god su u prilici, trude se da pronađu način da lepotu rane muzike unesu i u svoju lokalnu kulturu posećujući osnovne škole i centre za stara lica u zemljama iz kojih potiču.
Ansambl „Medimus“ nastaje kao prirodni spoj umetnika srodnih muzičkih interesovanja. Ovaj ansambl je više od ansambla – on je zapravo projekat koji je osmišljen kao rudiment neke buduće letnje škole rane muzike a u manastirskom prostoru.
„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. Prošlih godina učestvovali su Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, Ansambl „Muzika Profana“ iz Mađarske, Ansambl „Renesans“, Ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika, gitarista Dušan Bogdanović i dr. Dobitnik je nagrade „Muzika Klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.
Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Kolašin prevoz Zubin Potok, saopštio je Dom kulture „Gračanica“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala