- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Noćni voz“ Sarajevo – Kijev: Verni saradnici Zapada spremni da služe tuđim interesima

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeŽeljko Komšić, Vladimir Zelenski i Denis Bećirović u Kijevu
Željko Komšić, Vladimir Zelenski i Denis Bećirović u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Posetom Kijevu bošnjački i hrvatski članovi Predsedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić poručili su Zapadu da su mu verni saradnici pod bilo kojim okolnostima. U njima prevladava strah od istinski suverene i samostalne BiH i zato će uvek biti spremni da služe tuđim interesima i da glume da su nadređeni srpskom narodu.
Ovako posetu dvojice članova Predsedništva BiH, Željka Komšića i Denisa Bećirovića Ukrajini komentariše za Sputnjik savetnik predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić.
Komšić i Bećirović su, podsećamo, u Ukrajinu otišli kako bi prisustvovali samitu takozvane Krimske platforme i sreli su se sa ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim, koji je, kako je saopšteno „ukazao na važnost pridruživanja BiH politici sankcija EU protiv Rusije“.

Bećirović i Komšić u „noćnom vozu“ za Kijev

Članovi Predsedništva iskoristili su priliku da povuku navodne paralele između BiH i Ukrajine. Tako je Komšić istakao da dolazi iz države koja je takođe, navodno, bila žrtva agresije, kako je rekao, medijske, ekonomske, kao i pokušaja „poricanja kulturološkog identiteta Bosne i Hercegovine i njenih naroda“.
Uz to, tokom putovanja „noćnim vozom“ do Kijeva, Komšić i Bećirović fotografisali su se u majicama na kojima je bio ratni grb BiH.
Izgleda da su dvojica članova Predsedništva promašila u povlačenju paralela između BiH iz devedesetih i današnje Ukrajine jer, kako Tadić kaže, jedina paralela mogla bi da bude to što su nekada Bošnjaci i Hrvati, kao danas Ukrajinci, postali sredstvo ratovanja za tuđ račun.
„Mislim da su boravkom u ukrajinskoj prestonici oni doživeli „flešbek“ i videli da ukrajinski narod prolazi ono što su prolazili Bošnjaci i Hrvati kao žrtve gurnute u besmisleni rat, samo zato da bi se rasturila bivša Jugoslavija i da bi se nastavila ekspanzija NATO na ovim prostorima“, objašnjava Tadić.

Dejton ipak pobeđuje

Ipak, bez obzira na sve što je u Kijevu izrečeno, kao i na šovinističku ikonografiju i Komšićeve kvaziistorijske komentare, Bećirovićev i Komšićev boravak u Ukrajini, prema Tadićevom mišljenju, neće imati većih implikacija na bosanskohercegovačke prilike jer ta poseta nije bila u skladu sa Ustavom BiH.
Na to su ukazali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović, okarakterisavši poduhvat dvojice članova Predsedniptva kao privatan budući da o njemu nije bilo saglasnosti Predsedniptva. Zato i Tadić konstatuje da je, kako kaže, Dejton pobedio i u ovom slučaju.
„Komšićeva i Bećirovićeva poseta nema čak ni simbolički karakter kada je u pitanju BiH, s obzirom da nema odluke Predsedništva o poseti. Jedino što su pokazali jeste nemoć da se dejtonska mirovna struktura naruši“, smatra on.
Što se tiče šovinističke ikonografije kojom su se dvojica članova Predsedništva BiH dičila tokom puta prema Kijevu, prema Tadićevim rečima, to pokazuje da oni ne razumeju šta je budućnost BiH.
„Besmisleno je kada taj grb stoji na Komšiću kao nominalno hrvatskom članu Predsedništva BiH, jer pod tim grbom Hrvati su napadani, vršeno je etničko čišćenje, činjeni strašni ratni zločini, za koje su čak i neki od Bošnjaka morali odgovarati, iako u ovoj zemlji nije praksa da Bošnjaci odgovaraju za ratne zločine“, konstatuje Tadić.
Sa druge strane, dodaje naš sagovornik, Bećirović je mogao da bude vojnik Armije BiH, ali je tu priliku, po svim dostupnim informacijama, propustio.
„Sve skupa, to jeste jedna beskrajno velika glupost i politička sumanutost koja, zahvaljujući Dejtonskom sporazumu, ne može izaći izvan ludačke košulje koja je upravo takvima sašivena, skrojena i obučena“, konstatuje on.
Tadić ne očekuje da će ova privatna poseta Bećirovića i Komšića imati bilo kakve posledice za Srpsku jer, kako kaže, provokacije i ataci na suverenost Republike Srpske nižu se iz dana u dan i traju od 1996.godine.
„Mi smo naučili da živimo sa tim i ono što nas najviše iznenađuje je to što, osim istočnih garanta Dejtonskog sporazuma, zapadni garanti nemaju senzibilitet za ta pitanja. Zapravo ćute na sve to, dajući prećutnu podršku onome što rade ti ljudi“, upozorava na kraju Tadić.
Željko Komšić, Vladimir Zelenski i Denis Bećirović u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
REGION
Dodik: Ne zna se ko je blesaviji – Komšić, Bećirović ili Zelenski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala