- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Krstić za Sputnjik: Srbija bez pritiska može do medalje – vreme je za naplatu duga!

© Sputnik / Lola ĐorđevićKapiten Bogdan Bogdanović sa igračima
Kapiten Bogdan Bogdanović sa igračima - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
U petak startuje dugo očekivani Mundobasket koji će trajati do 10. septembra i na kom Srbija neće biti jedan od favorita, što bi trebalo da bude olakšavajuća okolnost za selektora Pešića i Orlove. Bivši kapiten Srbije Nenad Krstić poručio je u razgovoru za Sputnjik da odlazak na veliki turnir bez velikih očekivanja može da bude pozitivna stvar.
Predvođeni novim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, bez najveće zvezde Nikole Jokića, kao i novog NBA košarkaša Vasilija Micića, te Nikole Kalinića, koji su otkazali učešće na Svetskom prvenstvu, Srbija će na startu igrati u grupi sa Kinom, Južnim Sudanom i Portorikom.
Lopta u obruču - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Mundobasket 2023
Koliko daleko može Srbija na Mundobasketu?
Nenad Krstić očekuje prvo prvo mesto iz pomenute grupe, kao i iz novoformirane druge grupe, gde ukrštamo sa Italijom, Filipinima, Angolom i Dominikanskom Republikom.
„Ekipa deluje poprilično spremno nemaju nekih zdravstvenih problema barem ovako sa strane što se vidi. Deluju spremno, motivisano. Sad, što se tiče te grupe, mislim da neće biti problema. Grupa nam je poprilično lagana. Tu već treba praviti planove za tu drugu grupu koju budemo kreirali tamo, da se proba da se bude prvi u grupi. Da se izbegnu eventualno Amerikanci. Mene su baš prijatno iznenadili kako igraju, mislim da su motivisani i imaju talenat, oni uvek imaju talenat, samo možda malo odsustvo nekih zvučnih imena, ali generalno su nezgodan protivnik i bolje da se izbegnu svakako u svim da kažem i u četvrtfinalu i kasnije ako bude“, započeo je razgovor za Sputnjik bivši lider Srbije Nenad Krstić.
© AP Photo / Darko VojinovicNenad Krstić na utakmici protiv Makedonije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 6. septembra 2013.
Nenad Krstić na utakmici protiv Makedonije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 6. septembra 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Nenad Krstić na utakmici protiv Makedonije na Evropskom prvenstvu u Sloveniji 6. septembra 2013.
Cilj je izbeći Ameriku na startu nokaut faze, a za Krstića je imperativ da Orlovi obezbede učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Uzda se bivši kapiten Orlova koji sa nacionalnim timom ima dva srebra na velikim takmičenjima u Bogdana Bogdanovića, a dosta očekuje i od mladog Nikole Jovića iz Majamija.
„To bi trebalo da bude cilj. To je generalno po meni isto važno kao i medalja da budeš pristupan na tim velikim takmičenjima da imaš kontinuitet igranja na velikim takmičenjima. Ja mislim da to treba da bude glavni i osnovni cilj da se plasiramo na taj kvalifikacione turnie sledeće godine na Olimpijske igre. To je pod broj 1. A što se tiče naše igre, tu mi se sviđa što je Bogdan od samog starta, od prvog dana lider, kapiten, što je gladan igranja u reprezentaciju, s obzirom da nije igrao par godina.Sviđa mi se što su jasno definisane uloge. Uvek imaju igrači koji mogu da iskoče neku utakmicu da reše, da dobiju. Ima tu dosta kvalitetnih igrača, evroligaških igrača koji imaju jako bitne uloge u svojim timovima. Pomenuo si Jovića, dečko igra stvarno dobro. Motivisan, željan igre, nije igrao puno u Majamiju. to je jako lepo videti da imamo mladog igrača koji ima neku ulogu u ekipi. Nadam se da će nastaviti s takvim partijama i na prvenstvu“.
Kako se od Srbije očekuje da bez većih poteškoća „izađe“ i iz te druge grupe, tako Nenad Krstić apostrofira da će upravo tu jedan duel biti ključan. Krucijalan, od presudnog značaja. A to je potencijalni dvoboj sa starim dužnikom – Italijom.
Bili su kobni po Srbiju na Evrobasketu prošle godine, ostavili su Orlove i bez Olimpijskih igara u Riju 2021, kao i na nedavnom Akropolis kupu. Krstić smatra da smo bolji tim i da možemo da im vratimo s kamatom.
„Mislim da bi bio red da im vratimo. Da ne stavljamo i mi neki sad pritisak, mislim da bismo trebalo. Već se dovoljno poznajemo, Italijani su dugo zajedno, znaju da igraju. Znaju kako se dobijaju te utakmice. Biće veliki ulog, ako budemo igrali za to prvo mesto, ako Amerikanci ostvare to prvo mesto, izbegavaju se Amerikanci u četvrtfinalu. Biće veliki ulog. Ako dođemo u situaciju da igramo mi i Italijani. To definitivno će biti veliki ulog ta utakmica, samim tim četvrtfinale, jedna utakmica ti obezbeđuje potencijalni plasman na Olimpijske igre. Tako da, ta utakmica sa Italijom je možda i najbitnija, da ne potcenjujem ostale protivnike, ali ta utakmica sa Italijom je jedna od najbitnijih na prvenstvu.
Kada je Krstić nosio dres Srbije, medalja se podrazumevala, sada je priča drugačija. U odsustvu Jokića, Kalinića, Micića, Nedovića i ostalih od Orlova se ne očekuje najviši plasman. Bivši centar Srbije, Partizana, CSKA Moskva koji iza sebe poseduje i NBA iskustvo, na tu temu kaže.
„Naša nacija takva, mi uvek očekujemo neku medalju, ili da ako ništa drugo da se uključimo u borbu za medalje, da to budu četvrtfinala, polufinala i to je negde i razumljivo. Imamo taj sportski gen kao nacija i uvek volimo da se takmičimo, to je sve okej. Mada nekad, kao prošle godine kada smo imali vrhunsku selekciju izostao je rezultat. Kažem opet, nekad imaš odličnu ekipu, a ne napraviš rezultat i kada ekipa nije nešto na papiru, ali ima dobru atmosferu, dobra hemija, dobro se tempira forma i ono što je isto jako, bitno bez nekog velikog opterećenja i pritiska ode na takmičenje i napravi rezultat. Tako da, nadam se da će i ovoga puta da bude, momci sigurno ne osećaju pritisak kao prošle godine, ali opet samim tim ja znam iz svog ličnog iskustva, nooseći dres reprezentacije, taj dres sam po sebi vuče jedan pritisak, kakva god ekipa bila, ideš da igraš maksimalno, osećaš neki pritisak, on te vuče da se pokažeš u što boljem svetlu, i da napraviš što bolji rezultat i na kraju krajeva na tom dresu je tvoje prezime, predstavljaš svoju porodicu, i svoju državu i sve ostalo, tako da sve to ima neki svoj određeni pritisak, nevezano za ovaj pritsak od nacije“, zaključio je razgovor za Sputnjik Krstić, čiji su favoriti uz Ameriku, Španija, Francuska i Nemačka, a tu je i Kanada.
Sudija na meču Češka - Grčka - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Mundobasket 2023
Žene sude na Mundobasketu prvi put u istoriji
Košarkaški reprezentativci Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Mundobasket 2023
Iznenađenje – raste poverenje u tim Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala