- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemoguća misija: Piloti iz Ukrajine da bi seli u F-16 moraće prvo da nauče engleski

© Flickr / Johnny ComstedtAvion F16 Kraljevskog vojnog vazduhoplovstva Norveške
Avion F16 Kraljevskog vojnog vazduhoplovstva Norveške - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Za sada su tri evropske zemlje – Holandija, Danska i Norveška - potvrdile da će isporučiti Kijevu američke lovce F-16. Međutim, umesto vojnu premoć nad ruskom avijacom to će Ukrajini doneti probleme, koje će morati hitno da rešava. Pre svega, za to su potrebni dobro opremljeni aerodromi i dobro obučeni piloti. Ukrajina nema ni jedno ni drugo.
Ukrajina u ovoj fazi nema neophodnu infrastrukturu da smesti borbene avione četvrte generacije F-16. Aerodrome bi morala da izgradi, i to ne samo piste. Za to je potrebna ozbiljna infrastruktura: komandni tornjevi, radarska polja, centri za održavanje i servisiranje avione, skladišta za projektile vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i tako dalje.
Osim toga, neophodna je obuka pilota, a nepoznavanje engleskog jezika je prva prepreka za većinu ukrajinskih pilota.
Da bi savladali osnove letenja na američkim avionima, čak i iskusnijim ukrajinskim pilotima biće potrebno najmanje šest meseci, a da bi leteli u paru ili eskadrili, ili vodili vazdušne bitke neophodno je daleko više vremena.
"Ovde nikakvog pariteta neće biti. Ovo nisu vremena Drugog svetskog rata, kada je pilot mogao da se obuči za dva meseca, za poletanje i sletanje, a onda bi dalje iskustvo sticao na frontu. Da bi se letelo na savremenoj tehnici potrebno je najmanje pet godina iskustva“, kaže ruski ekspert Oleg Glazunov.
Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder obelodanio je da će Sjedinjene Države početi da obučavaju ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16 oktobru u vazduhoplovnoj bazi Moris u Tusonu, u Arizoni, a tome će prethoditi kurs engleskog jezika za pilote u septembru.
General je dodao da će biti obučeno „nekoliko pilota i desetine tehničkog osoblja“, ne navodeći tačan broj.
Pentagon je naglasio da će prebacivanje lovaca F-16 u Ukrajinu „trajati mesecima, a ne nedeljama“.
Rajder je dodao da bi lovci F-16 trebalo da ojačaju vojni potencijal Oružanih snaga Ukrajine, a ne da zadovolje potrebe ukrajinske vojske u aktuelnoj kontraofanzivi i takođe je priznao da Ukrajina trenutno nema neophodnu infrastrukturu za stacioniranje borbenih aviona F-16.
Prvobitno je bilo planirano da evropske zemlje obučavaju Ukrajince, a da se Sjedinjene Države pridruže ako se iscrpe njihove mogućnosti. Zapadni mediji su pisali da će koalicija 11 zemalja u avgustu početi da obučava ukrajinske pilote za upravljanje F-16. Prema rečima šefa ukrajinskog ministarstva odbrane, u koaliciju su bile Danska, Holandija, Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Švedska i Velika Britanija.
CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Pre nego što sednu u kokpit F-16 ukrajinski piloti će morati da prođu kurs engleskog jezika
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pre nego što sednu u kokpit F-16 ukrajinski piloti će morati da prođu kurs engleskog jezika

F-16 ne može da parira ruskoj avijaciji

Ukrajina je dugo tražila te avione u nadi da bi oni mogli da joj donesu premoć u sukobu sa Rusijom, koja ima daleko superiorniju avijaciju.
Posle Holandije i Danske koje su prošle sedmice saopštile da će poslati Ukrajini avione F-16, i norveške vlasti su, kako javljaju tamošnji mediji, odlučile da isporuče te lovce Ukrajini.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da od Holandije očekuje 42 aviona, a od Danske – 19, dok Holandija nije precizirala ukupan broj aviona niti kada će biti stavljeni na raspolaganje Ukrajini.

„Za pola godine obučiti kvalifikovanog pilota koji bi mogao da se suprotstavi našoj avijaciji, koja ima borbeno iskustvo, iskustvo vazdušnih borbi, veoma je teško, praktično nemoguće. Za to vreme može da se nauči uzletanje i sletanje, a sve drugo zahteva dodatni rad na simulatorima, sa instruktorom i tako dalje“, kaže Glazinov.

Ruski vojni eksperti napominju da američki F-16 ne može da parira ruskim borbenim avionima po mnogim karakteristikama, između ostalog nema takve manevarske sposobnosti kao što imaju ruski avioni.
Inače, ponuda Holandije i Danske usledila je dva dana nakon što su SAD, kao zemlja u kojoj su avioni F-16 proizvedeni, odobrile isporuku Ukrajini.
„Bilo je očigledno da će SAD dati odobrenje za prebacivanje američkih lovaca F-16 u Ukrajinu od strane evropskih zemalja. To je bilo samo pitanje vremena, pošto su se usaglašavali. Ali, napominjem da je obuke ukrajinskih pilota već bilo, konkretno u Rumuniji“, kaže ruski vojni stručnjak Vladimir Jevsejev.

Američki lovci u Ukrajini postaju legitimna meta

Prema njegovim rečima, nakon isporuke F-16, ukrajinska vojska će se suočiti sa nizom problema.
„Sada su Oružane snage Ukrajine prinuđene da stalno premeštaju sopstvene avione Su-24M. Jasno je da će isto morati da rade i sa F-16. Pri tom, avioni koji se prebacuju u Ukrajinu već su bili u upotrebi, tako da imaju ograničene resurse. Osim toga, postoji velika verovatnoća da će se dešavati nezgode, s obzirom na nizak nivo obuke pilota.Treće, postoji značajan problem – nespremnost ukrajinskih aerodroma za prijem zapadnih aviona. Četvrto, postoji i problem zaštite aviona na aerodromima. Peto, i to može biti jedan od najvećih problema, a to je obuka tehničkog osoblja za održavanje F-16“, rekao je Jevsejev.
Ostalo je nerešeno i pitanje o tome kakvo će naoružanje Zapad isporučivati Kijevu za američke lovce. Pojedini zapadni mediji ukazuju na to da će lovci F-16, koji će Kijevu biti predati sledeće godine, lansirati rakete malog dometa, pošto postoji sumnja da će SAD pristati da isporuče Ukrajini rakete JASSM, čiji je domet hiljadu kilometara.
Ekspert je naglasio da nema sumnje da će Rusija uništavati F-16 na teritoriji Ukrajine čim stignu u tu zemlju.
„Zapad radi šta može, a Rusija će raditi ono što ona može – uništavaće te avione koliko god je to moguće. A to da Rusija može da izvodi i napada na ukrajinske aerodrome, mi to redovno gledamo", zaključio je Jevsejev.
Američki vojni avion, lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
RUSIJA
Ruski ambasador: Isporuke lovaca F-16 Ukrajini dovešće do eskalacije sukoba
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala