https://lat.sputnikportal.rs/20230825/koje-voce-je-najzdravije--odgovor-ce-mnoge-iznenaditi-1160372647.html
Koje voće je najzdravije – odgovor će mnoge iznenaditi
Koje voće je najzdravije – odgovor će mnoge iznenaditi
Sputnik Srbija
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio da je najzdravije povrće na svetu potočarka. Sada je došao red i na voće. Ali, malo... 25.08.2023, Sputnik Srbija
2023-08-25T20:22+0200
2023-08-25T20:22+0200
2023-08-25T20:22+0200
društvo
društvo
ishrana
zdravlje
paradajz
voće i povrće
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/03/08/1152093407_0:161:3070:1888_1920x0_80_0_0_af95b08c7745d384f23d2af01745de98.jpg
Prema analizi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najzdraviji je - paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i osvojio je 20 poena na CDC-ovoj listi, čime se našao na listi pre limuna, piše portal Deliš.Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.Šta paradajz čini tako hranljivim?CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.Ona upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Fud Kemistri, kojom je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti poput šloga ili moždane aneurizme.Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C.„Vitamin C je takođe važan za formiranje krvnih sudova, mišića i delova naših kostiju“, kaže dijetetičarka Sara Riem. "Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju i rast i razvoj."Apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.Kako izvući najbolje iz paradajzaNajbolje je da paradajz kupite od lokalnog, poznatog proizvođača.„Kuvanje paradajza takođe može povećati likopen, pa razmislite o dodavanju paradajza kuvanim jelima kao što su variva ili pravljenju sopstvenog paradajz sosa“, kaže ona.
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/03/08/1152093407_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_48470e82df2deb73c748bfa767d6ba52.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, ishrana, zdravlje, paradajz, voće i povrće
društvo, ishrana, zdravlje, paradajz, voće i povrće
Koje voće je najzdravije – odgovor će mnoge iznenaditi
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio da je najzdravije povrće na svetu potočarka. Sada je došao red i na voće. Ali, malo je verovatno da biste mogli da pretpostavite koja voćka je zaslužila prvo mesto na listi najzdravijih na svetu.
Prema analizi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najzdraviji je - paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i osvojio je 20 poena na CDC-ovoj listi, čime se našao na listi pre limuna,
piše portal Deliš.
Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
Šta paradajz čini tako hranljivim?
CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od raka i bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger.
Ona upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Fud Kemistri, kojom je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti poput šloga ili moždane aneurizme.
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C.
„Vitamin C je takođe važan za formiranje krvnih sudova, mišića i delova naših kostiju“, kaže dijetetičarka Sara Riem. "Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju i rast i razvoj."
Apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
Kako izvući najbolje iz paradajza
Najbolje je da paradajz kupite od lokalnog, poznatog proizvođača.
„Takođe, odlučite se za potpuno zreli paradajz, jer se njihov sadržaj likopena povećava kako sazrevaju“, kaže dijetetičarka Kejt Ingram.
„Kuvanje paradajza takođe može povećati likopen, pa razmislite o dodavanju paradajza kuvanim jelima kao što su variva ili pravljenju sopstvenog paradajz sosa“, kaže ona.