- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Koje voće je najzdravije – odgovor će mnoge iznenaditi

© Sputnik / Lola ĐorđevićPijačna tezga sa južnim voćem
Pijačna tezga sa južnim voćem  - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je objavio da je najzdravije povrće na svetu potočarka. Sada je došao red i na voće. Ali, malo je verovatno da biste mogli da pretpostavite koja voćka je zaslužila prvo mesto na listi najzdravijih na svetu.
Prema analizi Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, najzdraviji je - paradajz. Botanički gledano, on se smatra voćem i osvojio je 20 poena na CDC-ovoj listi, čime se našao na listi pre limuna, piše portal Deliš.
Paradajz je prepun antioksidansa, za koje je poznato da pomažu u odbrani od slobodnih radikala koji uzrokuju oksidativni stres i mogu igrati ulogu u razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i drugih hroničnih stanja.
CC0 / Unsplash/Kateryna Moskalova / Paradajz - voće koje pomaže u sprečavanju čitavog niza oboljenja.
Paradajz - voće koje pomaže u sprečavanju čitavog niza oboljenja. - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Paradajz - voće koje pomaže u sprečavanju čitavog niza oboljenja.

Šta paradajz čini tako hranljivim?

CDC-ova kategorizacija voća i povrća zasnovana je na količinama 17 hranljivih materija u porciji od 100 kalorija. Paradajz je niskokalorično voće, čiji je nutritivni profil sličan povrću. Paradajz težak 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljenih hidrata. Takođe je bogat likopenom, koji mu daje crvenu boju.
"Konzumiranje paradajza i proizvoda na bazi paradajza može da pomogne u zaštiti tela od raka i bolesti srca“, kaže dijetetičarka Šeri Berger.
Ona upućuje na studiju objavljenu 2021. u časopisu Fud Kemistri, kojom je otkriveno da konzumiranje paradajza i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti poput šloga ili moždane aneurizme.
Paradajz je takođe bogat vitaminima A i C.
„Vitamin C je takođe važan za formiranje krvnih sudova, mišića i delova naših kostiju“, kaže dijetetičarka Sara Riem. "Vitamin A je neophodan za zdravlje očiju i rast i razvoj."
Apsorpciju likopena možete pospešiti kombinovanjem paradajza sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.

Kako izvući najbolje iz paradajza

Najbolje je da paradajz kupite od lokalnog, poznatog proizvođača.
„Takođe, odlučite se za potpuno zreli paradajz, jer se njihov sadržaj likopena povećava kako sazrevaju“, kaže dijetetičarka Kejt Ingram.
„Kuvanje paradajza takođe može povećati likopen, pa razmislite o dodavanju paradajza kuvanim jelima kao što su variva ili pravljenju sopstvenog paradajz sosa“, kaže ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala