- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iznenadni preokret: Tramp se dohvatio oružja kojim je već osvojio vrh Amerike

© AP Photo / Sue OgrockiDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
Pratite nas
Povratak Donalda Trampa na društvenu mrežu „Iks“, nekadašnji Tviter, veoma je važan politički signal koji pokazuje da je njegova kampanja ušla u „veću brzinu“. Osim toga, bivši predsednik SAD se „dohvatio oružja“ zahvaljujući kom je pobedio na izborima 2016. godine, smatra Aleksandar Mitić.
Bivši američki predsednik Donald Tramp danas se oglasio na Tviteru, prvi put od 8. januara 2021. godine, kada je ta mreža suspendovala njegov nalog. Posle saslušanja u Džordžiji kad je pušten da se brani sa slobode uz kauciju od 200.000 dolara, Tramp je postavio svoju fotografiju uz poruku: „Mešanje u izbore. Nikad se ne predaj!“, zajedno sa linkom koji vodi do veb stranice koja se koristi za prikupljanje novca za njegovu kampanju.

Povratak Trampa na Tviter – ubrzanje kampanje

Od sramnog izbacivanja sa Tvitera 8. januara 2021. godine Tramp je na različite načine pokušavao da se promoviše na nekim alternativnim platformama, a o činjenici da je imao određenog uspeha u tome govori današnja podrška republikanaca koja je ogromna, kaže za Sputnjik Aleksandar Mitić, saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Tako da je sasvim sigurno da postoje neke druge društvene mreže koje su Trampu dale određenu značajnu prednost, dodaje Mitić koji je doktorirao na temu uticaja digitalnih medija na strateško-komunikacione kampanje.
„S druge strane, činjenica da se vratio na Tviter govori da je dao ubrzanje, ubacio u višu brzinu kad je u pitanju njegova kampanja. Jer, Tviter ipak i uprkos svemu ostaje dominantna mreža kad je u pitanju politička komunikacija. Znamo da su se u međuvremenu kampanje promenile i da se sad u političkim kampanjama koriste i druge mreže, pa i Tik Tok je sve više prisutan u kampanjama širom sveta, da ne govorim o nekim drugim etabliranim mrežama. Ali činjenica je da je povratak na 'Iks' odnosno Tviter nešto što je veoma simbolično i daje jedan vrlo važan politički signal o ozbiljnim namerama Trampa“.

Kako je uz pomoć Tvitera Tramp pobedio na izborima?

Tramp je 2016. godine veoma uspešno iskoristio prednosti koje daje Tviter, ali i faktor iznenađenja, smatra Mitić. Međutim, nije samo Tviter faktor zbog kog je Tramp pobedio na predsedničkim izborima, jer u kampanji veoma uspešno i bolje od drugih koristio i druge metode digitalnog političkog marketinga.
Pre svega, njegov tim je bio veoma uspešan u tzv. mikrotargetingu što mu je omogućavalo da veoma precizno cilja publiku kojoj se obraća i da svakoj od tih pojedinačnih grupacija šalje poruku veoma efikasno, zahvaljujući psihološkim profilima koje je njegov tim uspeo da napravi.
U međuvremenu, došlo je do regulative u SAD koja umanjuje takve mogućnosti, a i drugi kandidati su se na to privikli, ali ostaje činjenica da je Tramp ipak bio ključni promoter Tvitera kao sredstva političke komunikacije, ističe Mitić.
„Preko Tvitera je Tramp uspeo, u neku ruku kao i danas, da izbegne kontrolu novinara, različitih vrsta urednika, menadžera i vlasnika medija koji bi kontrolisali njegovu poruku koju je želeo da šalje. Na ovaj način on je praktično uspeo da zaobiđe američke mejnstrim medije, pre svega 'liberalne' koji su mu bili izuzetno nenaklonjeni i uspeo je da uradi ono što se zove dezintermedijacija. To znači da je dobio mogućnost da se obraća direktno masovnoj publici ali bez nekog posrednika koji bi mogao da ga cenzuriše“.
Na taj način Tramp je uspevao da sa jedne strane kritikuje mejnstrim, liberalne medije da plasiraju lažne vesti, a sa druge strane da se obraća širokoj publici bez mogućnosti cenzure. Osim toga, uspevao je ne samo da šalje poruke nego i da nameće neku vrstu agende i to je radio veoma efikasno zato što je on bio taj koji je „dominirao ciklusom vesti“.

Maskovo shvatanje medijskih sloboda

Da li će uspeti da ponovi taj efekat teško je reći iz današnje perspektive i zbog promena koje su doživele društvene mreže i zbog toga što su se i drugi adaptirali, ali Trampov povratak na Tviter je veoma važan politički signal, smatra Mitić.
U celoj priči o povratku Trampa na „Iks“, zanimljiv je i njegov odnos sa vlasnikom mreže Ilonom Maskom koji mu je još krajem prošle godine kad je kupio Tviter poručio da bi želeo da mu vrati ukinuti nalog, što je Tramp do danas ignorisao.
Prema Mitiću, odnos Maska i Trampa vezan je za odnos kog vlasnik Tvitera ima i prema nekim drugim akterima u američkom političkom sistemu i činjenice da je on u Trampu video i nekog ko je nepravedno kažnjen i odbačen, a to se ne slaže sa Maskovim viđenjem sveta i onoga što bi trebalo da budu medijske slobode.
„Po pitanju Maskovog odnosa i prema sukobu u Ukrajini i drugih stavova koji su bili prilično alternativni u odnosu na američki mejnstrim, pa i po pitanju veza i stavova o Kini koji su bili drugačiji u odnosu na Vašington, on je pokazivao da jednostavno želi dati prostor za drugačiji narativ. To ne znači da će on u potpunosti dati političku podršku Trampu, ali svakako, sama činjenica da ga je pozvao da se vrati na mrežu i da je ovaj pozitivno odgovorio znači da u najmanju ruku postoji jedan korektan odnos između njih dvojice“, zaključio je Mitić.
Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2023
SVET
Tramp se predao u Džordžiji, pušten uz kauciju, pa se oglasio na Tviteru /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala