- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN: U sukobu u Ukrajini poginulo do pola miliona ljudi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaVojnik u predgrađu Marijupolja
Vojnik u predgrađu Marijupolja - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Prema procenama Ujedinjenih nacija, ukupan broj poginulih od početka sukoba u Ukrajini mogao bi da bude i do pola miliona ljudi, izjavila je zamenica generalnog sekretara organizacije Rozmari di Karlo, ne navodeći izvore za te podatke.
„Prema podacima Komisije za ljudska prava, ubijeno je najmanje 9.444 civila, uključujući 545 dece. U stvarnosti te brojke bi mogle da budu i veće: prema nekim procenama, ukupan broj ubijenih civila i vojnika sa obe strane dostiže pola miliona“, kazala je predstavnica organizacije na sednici SB UN o Ukrajini.
Takođe je kazala da Ujedinjene nacije izražavaju zabrinutost zbog napada dronovima na teritoriji Rusije i otvaranja vatre na ruske pogranične regione.
„Zabrinuti smo zbog mogućih posledica po civile zbog vatre koja se otvara ka ruskoj granici i napada dronovima unutar Rusije", rekla ona na sednici SB UN i podsetila da su napadi na civilnu infrastrukturu nezakoniti.
Prema poslednjem objavljenom izveštaju Komisije za ljudska prava UN od 30. jula, UN procenjuju da je od februara prošle godine poginulo ukupno 9.363 civila, a da je 16.646 ranjeno. Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine saopštilo je u junu da su u republici od početka eskalacije sukoba poginula 4.464 civila, uključujući 134 deteta.
Ruska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Situacija u DNR i dalje složena – goruća tačka artjomovski pravac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala