- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„U genetskom kodu Rusa je zaštita otadžbine“: Putin ugostio u Kremlju odlikovane tenkiste

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa posadom tenka "Aljoša" u Kremlju
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa posadom tenka Aljoša u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u Kremlju sa posadom tenka T-80 „Aljoša“ Oružanih snaga Rusije kojoj je, zbog podviga na bojnom polju tokom specijalne operacije, ruski lider dodelio državna odlikovanja na 80-godišnjicu Kurske bitke.
Naime, posada tenka je u junu uništila kolonu oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškom pravcu. Zbog toga je juče Putin odlikovao tenkiste zvezdama „Heroja Rusije“.
Ruski lider je želeo da čuje od vojnika detalje iz borbe u kojoj su zaslužili medalje i ordenja.
„Već sam vam čestitao na dodeli državnih nagrada koje ste apsolutno zaslužili. Međutim, koliko god to bilo čudno, još nam nije do detalja poznato kako se odvijala borba“, rekao je Putin na početku sastanka.
Poručnik Aleksandar Levakov ispričao je predsedniku da su vojnici dobili naređenje da što pre pređu u područje borbi i da raščiste to područje.
„Dobili smo hitno naređenje da pređemo u područje Novodarovke, da očistimo teren. To je sve. Otišli smo na posao. Stalno radimo svesni rizika i opasnosti“, objasnio je Levakov,.
„Dakle, vi niste znali šta vas tamo čeka?“, upitao je Putin.
Oficir je odgovorio da su ih slali tamo gde je bilo najteže na frontu jer su znali kako jedinica deluje.
Ruskog lidera je takođe zanimalo zašto poručnik Rasim Baksikov, koji komanduje sa nekoliko tenkova, ponekad sedne na mesto vozača-mehaničara.
Oficir je objasnio da on smatra da je važno da pokaže svojim podređenim da, čak i ako je ponekad užasno, strah se mora prevazići i obaviti posao.
„Dakle, vi pokazujete to ličnim primerom? Bravo. To je u najboljim tradicijama ruskih oficira“, ocenio je Putin.
Takođe, jedan od vojnika koji su bili prisutni na sastanku ispričao je da je njegov deda učestvovao u Kurskoj bici tokom Drugog svetskog rata.

„To i jeste spona među generacijama, to je naš genetski kod za zaštitu otadžbine. Svaka čast“, rekao je Putin.

Podsećamo, posada ruskog tenka „Aljoša“ u junu je uništila osam jedinica ukrajinske tehnike u borbama na zaporoškom frontu. Naime, ruski tenk T-72B3 uspeo je da porazi čitavu ukrajinsku oklopnu četu sa NATO opremom. Nakon što je ruski tenk uništio ukrajinsku četu ostao je na položaju još 40 minuta kako bi držao stražu dok se ne rasporedi cela ruska motorizovana brigada. Tek nakon što je posada istrošila celu municiju komandant Rasim Baksikov doneo je odluku da vrati tenk u bazu. U bici sa „Aljošom“ protivnik je, pored uništene opreme, izgubio više od stotinu poginulih i ranjenih vojnika.
Putin na svečanosti povodom 80. godišnjice Kurske bitke - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
RUSIJA
Obeležavanje 80. godišnjice pobede u Kurskoj bici, Putin odlikovao učesnike SVO /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala