- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Skandal: Opozicija zbog Rusije traži ostavku premijera Estonije, ona kaže: Nisam uradila ništa loše

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPremijer Estonije Kaja Kalas
Premijer Estonije Kaja Kalas - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Premijer Estonije Kaja Kalas našla se u centru skandala zbog toga što kompanija čiji je suvlasnik njen suprug posluje sa Rusijom. Opozicija traži ostavku, a ona poručuje da nije uradila ništa loše, kao ni njen muž i da nema nameru da se povuče sa funkcije.
Na sajtu državne TV ERR juče je objavio da transportna kompanija „Stark lodžistiks“, čiji je suvlasnik njen suprug Arvo Halik, i sada prevozi robu u Rusiju. Vest o tome zaprepastila je javnost a opozicioni političari traže da Kaja Kalas podnese ostavku.
„Opozicija radi svoj posao – nanjušili su krv, zar ne? Šakali su odmah dojurili. Ne vidim razloga za ostavku. Nisam uradila ništa loše. Moj muž nije uradio ništa loše“, rekla je ona za portal „Delfi“.
Dodala je da se u ovom slučaju ne može govoriti o saradnji s Rusijom, jer su aktivnosti kompanije bile prekinute i usluge se sada pružaju samo jednoj estonskoj kompaniji koja završava sa proizvodnjom u Rusiji, odnosno taj proces je u završnoj fazi.
Kalas tvrdi sa kompanija njenog supruga nije prekršila sankcije ili nepisana pravila. Kako je dodala, citirajući Halika, u kompaniji vlada pravilo da kamioni prilikom transporta robe ne kupuju benzin u Rusiji da novac ne bi ostajao tamo.
Međutim, kritike na račun premijera stižu od više estonskih političara.
Lider opozicione parlamentarne stranke „Isamaa“ Urmas Rejnsalu kaže da ako su navodi u medijima istiniti onda je to sramota za Estoniju.
Kako je rekao, stvar nije u pravnom aspektu pitanja (kompanija se bavila prevozom robe koja nije pod sankcijama EU) već u etičnosti šefa vlade koja je pozivala čitav svet da „prekine krvavi biznis sa Rusijom“.
Predsednik frakcije Centrističke stranke u parlamentu Tanel Kijk smatra da je, imajući u vidu rat, neprihvatljivo poslovati sa Rusijom i da Kaja Kalas, koja je i u zemlji i u EU bila jedan od najvećih zagovornika prekida poslovanja sa Rusijom, treba da objasni i javnosti i parlamentu zašto to isto ne traži i od kompanije s kojom je povezan njen suprug.
Premijerka Estonije Kaja Kalas - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
RUSIJA
Estonija ne namerava da otvara granicu za Ruse
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala