Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković sa britanskim zvaničnicima: Kriza na severu KiM režira se u Prištini

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuDirektor Kancelarije za KiM Petar Petković sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa generalnim direktorom za Evropu u Kancelariji za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Velike Britanije Piterom Vilsonom, a sastanku je prisustvovao i ambasador Velike Britanije u Republici Srbiji, NJ.E. Edvard Ferguson.
Petković je ukazao na konstantno institucionalno, političko i fizičko nasilje koje nad Srbima u pokrajini sprovodi Kurtijev režim, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
"Kriza u pokrajini, posebno na severu Kosova i Metohije režira se u Prištini, a kulminirala je postavljanjem nelegalnih i nelegitimnih gradonačelnika i pripadnika specijalne policije u srpskim opštinama na severu KiM, što je postalo pretnja miru i stabilnosti u celom regionu", istakao je Petković.
On je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, učestalih, neosnovanih i protivpravnih hapšenja Srba, kao i pokušaja otimanja zgrade u Kosovskoj Mitrovici u kojoj se nalaze prostorije srpskih institucija, između ostalih i Kancelarije za KiM, Pio fonda i drugih.
Petković je naglasio da je ovo samo jedan u nizu poteza koji vodi ka novom podizanju tenzija i izazivanju krize, što ne ide u pravcu deeskalacije, već direktne eskalacije situacije na terenu, dok Beograd i Srbi na KiM žele trajni i održivi mir na prostoru KiM.
Tome bi doprinelo i formiranje Zajednice srpskih opština na koju Srbi sa KiM čekaju više od deset godina i što je obaveza Prištine preuzeta u dijalogu u Briselu, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala