- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Nova školska godina počeće razgovorom sa decom

© Sputnik / Lola ĐorđevićOsnovna škola „Kralj Petar Prvi“
Osnovna škola „Kralj Petar Prvi“  - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović najavila je da će prvi dan nove školske godine biti dan razgovora sa decom, u skladu sa smernicama za rad koje je Ministarstvo prosvete dalo školama 18. avgusta.
„Proces učenja i vaspitanja će otpočeti 1. septembra i taj prvi dan će biti dan razgovora sa decom prema smernicama. Ne samo o nastavnim programima, nego pre svega o tome kako se deca osećaju, kakve relacije planiraju da neguju, šta će biti njihovi prioriteti i na koji način će svi akteri učenja biti povezani“, izjavila je Đukić Dejanovićeva za RTS.
Kako je navela, prve dve nedelje školske godine biće unekoliko drugačije nego do sada. Najpre će se pažnja obratiti na individualnost, a potom na kolektivni duh.
U prvoj sedmici, kako kaže, biće tematskih razgovora, radionica, savetovališnog rada, nastavnici i učenici će biti upućeni da u sklopu sopstvene kreativnosti, u zavisnosti od uzrasta deteta, od tipa škole, izaberu teme iz više oblasti za koje smatraju da su za njih prioritetne.
„U drugoj nedelji meriće se znanja, ali bez ocenjivanja. Dakle, koliko je neko u prethodnom školovanju dostigao u svojim znanjima i obrazovanju i koja je njegova startna osnova kako bi postojala kompeticija samog učenika i nastavnika za njegovo napredovanje“, rekla je ministar prosvete Srbije.
Đukić Dejanovićeva je najavila stručnu pomoć psihologa, psihijatara i pedagoga, svima kojima to bude potrebno, a posebno za učenike koji prelaze u peti razred osnovne ili prvi razred srednje škole, jer se tu radi o adaptaciji na novu sredinu, kako kaže, potencijano traumatičnoj.
Kada je reč o školi „Vladislav Ribnikar“, ministar Đukić Dejanović je rekla da će ta škola početi sa radom u delu prostora koji je adaptiran, gde su učionice, kabineti, gde će se organizovati dnevni boravak i biti aktivnosti vezane po programu te škole.
Kako je istakla, i sami nastavnici i učenici su želeli da ostanu u toj školi. Takođe, ministarka je zamolila da se ne pominje učenik koji je počinio masovno ubistvo u toj školi.
„Mnogo je zla uneo porodicama, školi, Srbiji i sve ono što treba da mu se dogodi biće stvar primene zakona i nadležnih stručnih službi. Koristim priliku da sve medije zamolim da on ne bude tema zbog dostojanstva dece koje nema, njihovih roditelja i svih nas koji 3. maj doživljavamo kao jedan od najbolnijih dana u sopstvenim životima i životu Srbije“, apelovala je Slavica Đukić Dejanović.
Kada je reč o bezbednosti dece, ona je najavila da će u svim školama biti policajci.
„Neće biti nijedne škole u Srbiji u kojoj i u vreme odmora i za početak i na kraju nastavnog dana neće biti pripadnici policije. Biće pojačan broj policajaca u okolini svih škola. Sama edukacija dece i bliskost sa policajcima koji se neće doživljavati kao neko ko je strah i trepet za decu, nego kao prijatelj dece, sigurnost dece će imati sopstvene edukacije i edukovaće decu na koji način treba da prepoznaju zlo bilo koje vrste za koje oni treba da intervenišu“, rekla je ona.
Đukić Dejanovićeva je rekla da se određenim zakonskim izmenama predviđa da svaka škola ima dovoljan broj psihologa i pedagoga, ali da je problem što trenutno nema dovoljno profesora matematike, fizike, informatike, srpskog, nemačkog i engleskog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala