- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Lavrov objasnio kriterijume za članstvo u „fudbalski tim‟ BRIKS-a

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaBRIKS
BRIKS - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Pratite nas
Kriterijumi prilikom razgovora o proširenju BRIKS-a bili su težina, autoritet i pozicija zemlje pretendenta na međunarodnoj areni, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Kriterijumi i porcedure koji su bili odobreni za zemlje-partnere su uzeti u obzir. Međutim, pre svega je uzeta u obzir težina, autoritet, značaj jedne ili druge zemlje-pretendenta na članstvo i, naravno, njena pozicija na međunarodnoj areni. Zato što se svi zalažu da se naši redovi popune istomišljenicima“, rekao je ruski ministar.
Govoreći o novom sastavu BRIKS-a, uporedio ga je sa fudbalskim timom (11 država) i istakao da Rusija, koja će preuzeti predsedavanje organizacijom 2024. godine, neće čekati 1. januar, već će ranije započeti kontakte sa novim članicama BRIKS-a i pomoći im da „uđu u posao“.
Pojasnio je da je to broj država istomišljenika, koje veruju u multipolarnost, u pravičnije međunarodne odnose i odnose koji su zasnovani na većoj demokratiji, insistiraju na povećanju uloge globalnog juga u mehanizmima globalnog upravljanja. Dodao je da u tom smisli, šest zemalja koje su danas pozvane da postanu članice BRIKS-a u potpunosti ispunjavaju ove kriterijume.
Istakao je da je razlog za „eksplozivni“ rast BRIKS-a što države shvataju svetske procese, u isto vreme kada Zapad želi da sačuva hegemoniju.
Lavrov je podsetio da ima 23 zahteva za članstvo u BRIKS-u.
„Šta je razlog za eksplozivni rast BRIKS-a? Mislim da je razlog to što zemlje, koje žele da se približe 'petorki’, shvataju razloge tih procesa koji se odvijaju na međunarodnoj sceni, a koji su obelodanili apsolutnu opsesiju Zapada da očuva svoju hegemoniju“, istakao je ruski šef diplomatije.
Dodao je da će za sledeći samit biti pripremljen spisak država-kandidata koje mogu da dobiju status partnera koji će se održati na jesen 2024. godine u Kazanju.
Učavstnik biznes-foruma prohodit mimo logotipa sammita BRIKS v ЮAR - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2023
Samit BRIKS
BRIKS će razmotriti formiranje alternativnog platnog sistema
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala