- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Rekordan broj aviona NATO-a obleće Rumuniju i Crno more

CC BY 2.0 / Flickr / Max Benidze / Boing KC-135R "Stratotanker" američkog ratnog vazduhoplovstva
Boing KC-135R Stratotanker američkog ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Na nebu iznad Rumunije, kao i nad Crnim morem, primećen je rekordan broj izviđačkih aviona iz zemalja NATO-a, navodi rumunski list Adevarul.

"Rekordan je broj savezničkih špijunskih aviona na nebu Rumunije i iznad Crnog mora. Ovo traje već duže vreme, ali juče (utorak) je bio postavljen rekord po broju ovih letova", prenosi list.

Pre svega, radilo se o dva aviona Boeing E-3 Sentry, Vazdušno-desantnih snaga za rano upozorenje i kontrolu NATO-a koji su preleteli Rumuniju, kao i Boeing KC-135R Stratotanker.
Mnogo sati leteo je američki avion Lockheed EP-3E Aries II iznad delte Dunava, a ponekad i iznad Crnog mora. Primećena je još jedna neobična letelica - Bombardier Challenger650 ARTEMIS, koja na prvi pogled liči na poslovni mlaznjak. Adevarul, pozivajući se na svoje izvore, uverava da je letelica prožeta senzorima i kompjuterima koji omogućavaju presretanje i dešifrovanje neprijateljskih poruka na udaljenosti od stotinak kilometara. Avion je u vlasništvu privatne kompanije, a iako u njemu nema vojnog osoblja, stručnjaci Pentagona su povezani sa njegovim senzorima preko satelita, podaci se koriste u realnom vremenu.
Najzad, nad Crnim morem je preleteo i moćni dron Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk. On poseduje niz elektro-optičkih i infracrvenih senzora, kao i radar visoke preciznosti, koji mu omogućava da nadgleda 100.000 km² teritorije - područje veličine Južne Koreje ili Islanda.
NATO je, usred ukidanja inicijative za crnomorsko žito, odlučio da pojača izviđanje u crnomorskom regionu, navodi se u saopštenju saveta NATO-Ukrajina, održanog 26. jula.
Lovci Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruski lovci presreli dva drona u blizini Krima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala