- Sputnik Srbija, 1920
Samit BRIKS
Samit BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika), kojim predsedava Južnoafrička Republika, održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu. Očekuje se da lideri zemalja „petorke“ na samitu razmatraju proširenje organizacije.

Putin o ulozi BRIKS-a: Branimo mišljenje većine sveta

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio putem video-linka na plenarnoj sednici samita BRIKS-a koji se održava u Johanesburgu.
"Petorka" se potvrdila na globalnoj areni, braneći mišljenje međunarodne većine, istakao je Putin na početku obraćanja.
"Države BRIKS-a su protiv hegemonije i politike neokolonijalizma", dodao je on.
Po njegovim rečima, organizacija se zalaže za formiranje multipolarnog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu, uključujući pravo naroda na sopstveni razvoj. Ona se protivi svakoj hegemoniji i izuzetnosti određenih država.
Govoreći o sukobu u Ukrajini, on je istakao da teška kriza u Ukrajini izazvana željom niza zapadnih država da sačuvaju svoju hegemoniju u svetu. Putin je rekao da su akcije Rusije u Ukrajini bile produktivne u jednom – stavile su tačku na rat kijevskog režima, kojeg podržava Zapad, protiv civila koji se nisu složili sa državnim udarom koji je izveden 2014. godine.
"Rat je bio žestok, rat na istrebljenje - tokom osam godina", posetio je ruski lider.
On se zahvalio kolegama iz BRIKS-a koje pokušavaju da pomognu u rešavanju konflikta u Ukrajini.
Predsednik je pozvao članove „petorke” da povećaju transakcije u nacionalnim valutama i međubankarsku saradnju, kao i da se osnuje stalna komisija za transport, koja bi se, između ostalog, bavila i logistikom. Rusija računa na intenziviranje saradnje zemalja BRIKS-a u oblasti istraživanja i spremna je da deli tehnologije, naglasio je ruski šef države.
Naredni samit BRIKS-a će biti održan u oktobru 2024. godine u Kazanju, najavio je predsednik Rusije.
„Tokom našeg predsedavanja nameravamo da učinimo sve da efikasno doprinesemo sprovođenju odluka, donetih na aktuelnom samitu, uključujući i onih koji se odnose na proširenje kruga učesnika asocijacije“, zaključio je Putin.
Na dnevnom redu sednice su pitanja produbljivanja i jačanja progresivnog multilateralizma u svetu i sprovođenja značajne reforme globalnog upravljanja i međunarodnih organizacija. Lideri će takođe razgovarati o realizaciji potencijala BRIKS-a za jačanje inkluzivne globalne ekonomije, produbljivanje uzajamno korisnog partnerstva BRIKS-a sa Afrikom i promovisanje atmosfere mira i razvoja.
Lideri BRIKS-a izneće svoje stavove povodom navedenih pitanja. U sali za sastanke je prisutan ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Očekuje se da će biti doneta konačna odluka po pitanju proširenja BRIKS-a.
Velika delegacija agencije Sputnjik nalazi se na forumu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala