- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako Novak Đoković „skida“ gigabajte o Karlosu Alkarasu

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Karlos Alkaras ceo život gleda Novaka Đokovića, poznaje mnoge njegove vrline i mane. Ne može se reći obrnuto. Jer, kada je Nole osvajao prve trofeje, Španac je tek rođen. Zato je Novaku potrebno vreme da „nauči“ kako da igra protiv novog protivnika. Očigledno je već počeo da „skida“ gigabajte materijala o momku rođenom u Mursiji.
Da bismo pojasnili na šta mislimo, vodimo vas u Moskvu, od pre 15 godina, tematika je šah. Mladi Magnus Karlsen, kasnije najbolji igrač na svetu, po mnogima najbolji u istiriji, sreo se uveče, posle turnira, u holu hotela, sa najvećim rivalom Hikaruom Nakamurom.
Kroz prijateljski razgovor rodila se ideja o igranju drugarskih partija šaha, bez sudija, bez turnira. U hotelskoj sobi.
Tako je i bilo. Nakamura je prihvatio. Blic partije, 40 njih je odigrano.
Epilog?
Nekih 15 godina kasnije, Magnus je najbolji na svetu, dok se Nakamura retko pojavljuje na glavnim turnirima, već se više bavi Jutjubom. Nije do kraja ispunio svoj potencijal.
U jednom podkastu rekao je da je pristanak da odigra tih 40 partija protiv Karlsena njegova najveća greška u životu.
Razlog?
Kroz tih 40 partija Nakamura je dopustio Karlsenu da na pravi način prouči njegovu igru, da vidi u čemu je Nakamura bolji, gde se slabije snalazi, pa da samim tim u njihovim narednim mečevima forsira pozicije u kojima može da ima premoć.

„To je luda priča. Nije bilo planirano, nikako. Krenuo sam na večeru, popio par pića, i posle toga je stigla informacija do mene da Magnus hoće da igra privatni meč. To je jedna od najvećih grešaka koje sam napravio, jer sam dozvolio Magnusu da razume moj stil igre. Do tada sam imao dobar skor protiv njega, možda je dobio neku partiju više. Ali, posle svega toga je razumeo moj stil, shvatio je da nisam bio najbolji u otvaranju i to je koristio. A shvatio sam i ja da je on u stanju da odbrani mečeve u kojima sam bio jako blizu pobede. Ekstremno se dobro branio“, prisetio se Nakamura.

Sve je lepo objasnio.

Popunjava se folder „Karlos Alkaras“

Isto tako, Novaku Đokoviću potrebno je vreme da nauči kako Alkaras igra, gde su mu jače strane, gde su mu slabije tačke. Ipak se radi o nekome ko je 16 godina mlađi od Srbina. Koliko god Novak dobijao skauting o momku iz Mursije, ipak je sasvim drugačije kada ga Nole oseti na terenu.
Od tri najvažnija duela ove godine, Đoković je dobio dva – onaj na Rolan Garosu i u Sinsinatiju, dok je na Vimbldonu platio cenu upravo nedovoljno dobrog poznavanja protivnika. Kao da ga je Karlitos iznenadio u toj prilici.
Nole je to donekle i priznao da ga je Španac iznenadio kako je dobro odigrao na travi, da to nije očekivao. A, primera radi, prilikom njihovog narednog susreta na travi Španac neće imati faktor iznenađenja u rukavu.
Njegov folder u Novakovoj glavi je sve popunjeniji.

Nole ne voli da igra protiv novih protivnika

Podsećanja radi, Đoković je na početku karijere gubio od Rafaela Nadala i Rodžera Federera sve dok ih nije smestio u foldere u svojoj glavi koja je zapravo superračunar.
Kada se to dogodilo, Federer je počeo da dobija visoke lopte na bekhend, a Nadalovi forhendi postali su manje ubojiti nego što su ranije bili.
Zato Nole ne voli da igra protiv igrača sa kojima se nije sastajao u karijeri, jer ih još nije smestio na pravo mesto u svojoj glavi. Za razliku od igrača kao što je recimo Gael Monfis protiv koga ima skor 19-0.
Zato možemo da kažemo da Đoković polako ali sigurno uspeva da razume Alkarasov stil igre, kao što je Magnus razumeo Nakamuru.
A, posle toga, zna se šta sledi.
„Loading“...
Najbolji teniser sveta osvojio US open drupgi put u karijeri - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
SPORT
Amerikanac jedva čeka da vidi Đokovića u Njujorku: „To je fantastično za tenis“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala