- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Medvedev o godišnjici Kurske bitke: Rusija će i sada, kao i tada - pobediti /foto/

© Sputnik / Ivan Šagin / Uđi u bazu fotografijaBitka kod Kurska – napad formacija pete gardijske tenkovske armije na teritoriji Prohorovke
Bitka kod Kurska – napad  formacija pete gardijske tenkovske armije na teritoriji Prohorovke - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je na godišnjicu pobede u Kurskoj bitki naveo da će kao i 1943. godine – Rusija pobediti.

„Danas je poseban, veoma važan datum u istoriji naše zemlje. Jedan od najvećih sukoba u Drugom svetskom ratu se odigrao 23. avgusta 1943. godine, a za nas je to bio Veliki otadžbinski rat. Kurska bitka koja je trajala 50 teških dana i noći i postala je primer izuzetne hrabrosti i upornosti, kao i najvišeg patriotizma onih koji su tada branili slobodu naše otadžbine“, napisao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, Crvena armija je u sukobima u Kursku dala jak i odlučan otpor fašizmu i napravila još jedan korak kao bi ga konačno uništila.
„Naši očevi, dede i pradede su prošli putevima Velikog otadžbinskog rata od Moskve do Staljingrada, od Staljingrada do Kurska i dalje na zapad, kako bi u maju 1945. godine podigli pobedničku zastavu nad nacističkim Rajhstagom“, podvukao je Medvedev.
Dodao je da sećanje na podvige predaka živi i u novim pokolenjima i da će živeti večno.
„Naša je dužnost da pažljivo čuvamo sećanje na slavnu prošlost. Moramo danas biti dostojni heroja tog velikog vremena, kada uništavamo nacizam koji se ponovo aktivirao, u trenutku kada branimo svoju domovinu od veoma opasnog neprijatelja. Kao i u Kurskoj bitki 1943. godine, mi ćemo pobediti!“, napisao je Medvedev.
Kurska bitka je trajala od 5. jula do 23. avgusta 1943. godine. Sastojala se od tri strateške operacije tokom Velikog otadžbinskog rata, koje je Crvena armija sprečila u području Kurska, veliku ofanzivu nemačkih vojnika i uništila strateške grupe neprijatelja. Operacije su bile: Kurska odbrambena 5-23. jula, Orlovska 12. jula-18. avgusta i Belgorodsko-Harkovska 3-23. avgusta - ofanzivne.
Bitka kod Kurska kaver - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2023
MULTIMEDIJA
Pogledajte: Sve o najvećoj tenkovskoj bitki u istoriji ratovanja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala