- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brod „Progres MS-24“ poleteo sa kosmodroma Bajkonur /foto, video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaStart rakete "MS-11"
Start rakete MS-11 - Sputnik Srbija, 1920, 23.08.2023
Pratite nas
Raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ sa teretnim brodom „Progres MS-24“ poletela je sa platforme 31 sa kosmodroma Bajkonur, prenosi „Roskosmos“.
U ranim jutarnjim satima u 3.10 je poletela raketa-nosač „Sojuz-2.1a“ sa teretnim brodom „Progres MS-24“. Nakon devet minuta se brod odvojio od trećeg nivoa rakete.
Za dva dana će se „Progres“ približiti Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Spajanje sa službenim modulom „Zvezda“ planirano je za 5.50 časova 25. avgusta.
Raketa-nosač je nakon nekoliko minuta izvezla teretni brod u orbitu.
Na raketi se nalaze crteži koji su posvećeni 300-oj godišnjici Jekaterinburga i stogodišnjici konstruktora međukontinentalnih balističkih raketa i kosmičkih aparata Vladimira Utkina.
Brod „Progres MS-24“ bi trebalo da isporuči na MKS oko 2.500 kilograma tereta, među kojima je 500 kilograma goriva, 420 litara vode za piće, 40 kilograma komprimovanog azota, kao i oko 1.535 kilograma različite opreme i materijala koji će biti korišćeni za eksperimente. Osim toga, brod će isporučiti hranu za ruske kosmonaute.
U službi za psihološku podršku ruske posade su saopštili da će na molbu kosmonauta „Roskosmosa“ Sergeja Prokopjeva na MKS biti poslata lutka vanzemaljca, heroja iz naučno-fantastičnog filma „E.T. Vanzemaljac“ Stivena Spilberga.
Satelit - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2023
RUSIJA
Šef „Roskosmosa“: Rusija je ispred celog sveta u oblasti nuklearne energije u svemiru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala