- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Sa čime Srbija ide u svet

© Sputnik / Lola ĐorđevićSvetislav Pešić
Svetislav Pešić  - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Srbija je odigrala sve prijateljske susrete u sklopu priprema za Mundobasket. Orlovi su nadigrali Grčku, Portoriko, Kinu i Brazil, a doživeli su poraz jedino od Italijana koji im nikako ne leže. Dobar momenat da napravimo skener urađenog i u kakvoj formi reprezentativci koje predvodi Svetislav Pešić dočekuju Mundobasket.
Filip Petrušev: Imao je doskorašnji košarkaš Crvene zvezde dobre momente, imao je i one loše. Kao da se još traži, mada je utisak da je posle Akropolis kupa u Grčkoj podigao nivo igre i da sve bolje shvata svoju ulogu u timu. Može on još i bolje, ima prostora za napredak, ipak se radi o igraču koji je pružao odlične igre na evroligaškom nivou. I koji će igrati u NBA ligi.
Nikola Jović: Bez sumnje najveći plus i najveć pojačanje reprezentacije Srbije. Ne samo za ovaj Mundobasket, već za narednih 10 godina. Savršeno se uklopio i pokriva poziciju četiri, moguće je da je Nemanja Bjelica dobio pravog naslednika. Pokazao da je da nije samo sedeo na klupi u Majamiju, već da je vredno radio, nabacio je masu, mišiće i ne plaši se igre. Protiv Brazila i Italije bio efikasan, pogađao trojke. Sa njim je Pešić na čistom dobitku pred put u Manilu.
Bogdan Bogdanović:Može se reći da je kapiten igraou skladu sa očekivanjima. Dobio je pred ovaj šampionat i novu ulogu, ne samo da se očekuju trojke od njega i preuzimanje odgovornosti, već mora da se nađe tu i za saigrače u svakoj situaciji. Od 2019. nije igrao u nacionalnom timu i vidi se koliko mu sve nedostaje. Ako Bogdan bude na pravom nivou u Manili – neće biti problema.
Vanja Marinković: Svestan je i sam Vanja da može bolje. Posle jedne trojke protiv Kineza i sam je vrteo glavom u stilu „zašto ne uđe svaka ovako“. Kao da nije dovoljno siguran kada se diže na šut, a njegove igre se isključivo i procenjuju na osnovu šuta za tri poena. On dosta varira, pa bi bilo dobro da vrati sigurnost kakvu je imao u pojedinim mečevima na Evrobasketu prošle godine.
Ognjen Dobrić: Kada je Dobrić u pitanju, jedna stvar je sigurna – borbaje zagarantovana. Umeo je kao protiv Portorika da pokrene ceo tim, da bude iks faktor. Doduše, mora se reći da bi Pešić verovatno poželeo malo stabilniji šut kod Dobrića. Može da pomogne igrom u odbrani, agresivnošću i pogocima spolja. Ovo poslednje, slično kao kod Marinkovića, može da skroji konačnu sliku.
Dušan Ristić: Pokazao se kao srčan i motivisan igrač. Kao zamena za Nikolu Milutinova. Kod Ristića borba nikada nije upitna, mada bi mogao još da poradi na igri leđima. Za tako visokog centa pokazao je izuzetan šut za tri poena. Pokazao se odlično u kvalifikacijama za Mundobasket, bio je solidan na pripremama i verovatno ćemo ga gledati i na Mundobasketu.
Marko Gudurić: Potpnuno drugačija uloga za Gudurića. Ima mnogo obaveza, a u situaciji gde je pozicija plejmejkera deficitarna, on je taj ko je uspešno pokrivao „rupu“. Istina, nekada malo u napadima igrasporije, ali često to čini kvalitetno, koristeći mozak kao glavni alat. Ume da ubaci trojku, zna da prođe do obruča. Iskusan je, već i prekaljen, pored Bogdanovića i Milutinova biće jedna od glavnih karika.
Stefan Jović: Baš ono što je nedostajalo. Na Akropolis kupu nije igrao, pa se videlo koliko Orlovima treba jedan klasičan plejmejker koji zna da stane na loptu, da organizuje napad, udeli od pet do deset asistencija. Sve je to došlo u vidu Stefana Jovića. On će uz pomoć Avramovića i Gudurića biti zadužen za organizaciju igre našeg tima. Samo da ga zdravlje posluži.
Dejan Davidovac: Ne može se reći da je Davidovac izgradio neku ulogu, prilično je to sve nedefinisano. Doduše nije imao veliku ulogu, ali i kada je igrao znao je da bude „nevidljiv“. Orlovi mogu da dobiju mnogo više od momka koji se vratio u Crvenu zvezdu i koji može da igra više pozicija.
Boriša Simanić: Možda je najbolja reč koja opisuje njegove igre – „uspavano“. Momak koji poseduje sjajne fizičke karakteristike često beži iz reketa i oslanja se na šut. Kada može da zakuca to ne čini, a može. Nije baš blistao.
Aleksa Avramović: Momak rođen u Čačku je struja kojom se napaja cela reprezentacija. Jasno je da svi momci igraju sa 100 odsto kada nastupaju za nacionalni dres, ali Aleksa to čini za barem jedan procenat više od drugih. Širi zaraznu energiju, briljira u odbrani, agresivan je, organizuje napade, može da pogodi za tri poena. Velika razlika za Pešićev tim u odnosu na Evrobasket. Samo neka ovako nastavi.
Nikola Milutinov: Prvi centar reprezentacije. Možda i jedini igrač koji na pravi način može da odigraleđimaokrenut košu, jer to nije specijalnost ni Ristića ni Petruševa. Veoma je važan za skok, a kao da je dodao novu dimenziju u igri, a to su asistencije. Nije lako kada godinama delite poziciju sa Nikolom Jokićem, ali ovo je prava šansa za Milutinova da bude nosilac celog tima i da pokaže šta ume i zna.
Aleksa Radanov: Nedovoljno je igrao da bi bio procenjen, a utisak je da je samo prisustvo u reprezentaciji velika stvar za Radanova na polju iskustva i samopouzdanja za buduće akcije. On se na kraju i nije našao na konačnom spisku Karija Pešića za Manilu.
Evropsko prvenstvo počinje 25. avgusta, a Srbija je u grupi sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom.
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 21.08.2023
Mundobasket 2023
Samo na Sputnjiku – specijal Mundobasket i kolumna „Simonov hitac“!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala