- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gasprom“ prvi put poslao Severnim morskim putem tečni prirodni gas iz Baltičkog mora

© Sputnik / A. SolomonovKaravan brodova na trasi Severnog morskog puta
Karavan brodova na trasi Severnog morskog puta - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Ruska kompanija „Gasprom“ poslala je prvu partiju tečnog prirodnog gasa iz svog kompleksa u Baltičkom moru Severnim morskim putem, piše „Rojters“ pozivajući se na podatke američko-britanske kompanije „Refiniti“, koja se bavi prikupljanjem podataka o finansijskim tržištima.
Tanker „Veliki Novgorod“ je 14. avgusta natovaren tečnim prirodnim gasom u kompleksu „Portovaja“ u Baltičkom moru i krenuo je prema Severnom morskom putu. Trenutno se tanker nalazi u Barencovom moru. List navodi da još uvek nije određena konačna maršruta tankera.
Severni morski put je najkraći morski put iz Evrope u Aziju. Trase Severnog morskog puta se protežu u akvatorijama arktičkih mora i južnom delu Severnog ledenog okeana u granicama ekonomske zone Rusije u Arktiku. Prema državnim planovima Rusije, teretni saobraćaj Severnim morskim putem bi trebalo da poraste sa 34 miliona tona koliki je bio 2022. godine do 220 miliona tona do 2035. godine.
Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija pokušavaju da sve češće koriste Severni morski put za isporuke nafte tipa „Urals“ iz baltičkih luka. Prema podacima lista „Komersant“, „Rosnjeft“ i „Gasprom njeft“ su po toj maršruti u julu i avgustu poslali tri tereta sa naftom iz Primorska i Ust Luga u Kinu.
Brod u Istočnom sibirskom moru na Severnom morskom putu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2023
RUSIJA
Prvi čovek "Rosnjefta" otkrio na čemu počivaju planovi Rusije za razvoj Severnog morskog puta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala