- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Do sada prijavljeno blizu 600.000 dece za novčanu pomoć

© Sputnik / Aleksandar MilačićDinari
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 22.08.2023
Pratite nas
Za novčanu pomoć deci do 16 godina od 10.000 dinara jutros do 8 sati stiglo je 592.000 prijava, izjavio je ministar finansija Srbije Siniša Mali.
On je, gostujući na TV Pink, kazao da je brojka od blizu 600.000 dece prijavljenih za tri dana potvrdila da sistem prijavljivanja funkcioniše dobro.
„Neverovatan je odziv roditelja, kad imate toliko ljudi koji su se prijavili to pokazuje da ste meru pogodili baš kako treba. Ništa nije slučajno, mi smo imali nameru da pogodimo početak školske godine“, kazao je Mali.
On je podsetio da je za ovu jednokratnu novčanu pomoć države deci do 16 godina i onoj rođenoj nakon 21. novembra 2006. godine u budžetu izdvojeno oko 12 milijardi dinara.
Pomoć će, kako je naglasio biti isplaćena prijavljenima između 25. septembra i 1. oktobra.
„Obećanje koje smo dali mi ćemo da ispunimo do kraja septembra. Očekujem maksimalni broj dece, 1.190.000 dece da se prijavi. Mi smo evo već prešli polovinu tog broja“, kazao je on.
Ministar je naveo da je proces prijavljivanja jednostavan i traje minut ili dva, jer podnosioci prijave, odnosno majke, treba samo da unesu broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj žele da im bude uplaćen novac.

„Ceo sistem pomoći koji smo imali do sada našim sugrađanima pokazao se izuzetano važan jer on ne samo da pokazuje snagu naših finasija, on ljudima znači, jer u ovim teškim trenucima ljudima dajete jednu dozu optimizma i sigurnosti da je država tu i da će im pomoći“, naglasio je Mali.

Hranitelji deteta za koje se isplaćuje novčana pomoć, kao i primaoci novčane socijalne pomoći, kako je kazao ministar, izuzet su od prijavljivanja i njima će novčana pomoć biti uplaćena automatski, bez podnošenja prijave.
On je naglasio i da staratelji dece imaju pravo na novčanu pomoćpod uslovima propisanim odgovarajućim zakonskim rešenjem, koje je stupilo na snagu 1. avgusta, odnosno oni treba samo da skeniraju odluku suda da im je dodeljeno starateljstvo.
„Kod usvojitelja ažurirana je baza podataka i tu nema nikakvih problema“, naveo je Mali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala