- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Lovac F-16 - Sputnik Srbija

UŽIVO Danska i Holandija će isporučiti lovce F-16 Ukrajini

Pratite nas
U toku je 543. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Ruska vojska je oborila dron u blizini Moskve, dok je na jedan pao na železničku stanicu u Kursku. Ukrajinska vojska nastavlja da "lomi zube" na ruskoj odbrani duž celog fronta.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:57 20.08.2023
Komandant 50. mešovite avijacione baze Oružanih snaga Belorusije Vladimir Skorkin saopštio je da se krajem ove godine očekuje isporuka još četiri ruska helikoptera Mi-35.
U četvrtak je na jedan od vojnih aerodroma u Belorusiji stigla prva partija od četiri ruska helikoštera.
21:13 20.08.2023
Američki obaveštajac: Svi lovci F-16 biće oboreni u roku od mesec dana
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ne razume da isporuke lovaca ne mogu da promene položaj ukrajinskih snaga koje trpe velike gubitke na frontu, napisao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na društvenoj mreži H (bivši Tviter), komentarišući odluku Holandije i Danske da predaju Kijevu lovce F-16.
„Svi će oni biti oboreni u roku od mesec dana“, naveo je Riter i dodao da te isporuke samo stvaraju iluziju o bezbednosti.
Riter je podsetio da su saveznici primorali Zelenskog da žrtvuje više od 400.000 ukrajinskih muškaraca u „neuspešnom gambitu NATO-a“.
„Sram vas bilo što ste dozvolili da se to dogodi“, naveo je Riter.
19:30 20.08.2023
Moskva: Rusija će svim sredstvima odgovoriti na eventualni napad na Belorusiju
Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će napad treće strane na Minsk Moskva posmatrati kao napad na Rusiju i da će odgovor podrazumevati sva moguća oružana sredstva.
„Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin je jasno rekao da ćemo u okviru Savezne države, u slučaju napada na teritoriju Belorusije to smatrati napadom na Rusiju. Vojna doktrina Ruske Federacije podrazumeva u tom slučaju odgovor svim našim raspoloživim sredstvima naoružanja“, rekao je Grizlov.
18:37 20.08.2023
Danska šalje Kijevu 19 lovaca F-16
Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da će ta zemlja poslati Kijevu 19 lovaca F-16, prenela je agencija Rojters.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je u nedelju doputovao u službenu posetu Danskoj, potvrdio je da su ukrajinski piloti već počeli da se obučavaju u toj zemlji i naveo da je s danskom premijerkom razgovarao o proširenju misije obučavanja.
16:57 20.08.2023
Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu
Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u orehovskom pravcu specijalne vojne operacije, borci bataljona „Jug-Ahmat“ na toj deonici fronta su uništili li na desetine jedinica neprijateljske tehnike, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Čečenski lider je na Telegram kanalu objavio video s fronta, na kojem je, kako je rekao, zabeležena uništena zapadna tehnika.
„Bez obzira na sve napore neprijatelja, teškoće i gubitke koji su neizbežni na frontu, vojnici bataljona 'Jug—Ahmat' će na čelu s komandantom Musom Borzijevom biti na borbenom bedemu onoliko koliko to zahteva njihov vojnički dug“, rekao je Kadirov.
16:52 20.08.2023
Kijev nema resurse za „čeone napade“
Kijev nema resurse za „čeone napade“, koje traži Zapad, prenosi list „Ekonomist“, pozivajući se na izjavu izvora u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine.
Izvor je podsetio na to da je Ukrajina dobila svega 60 tenkova „leopard“, iako su joj saveznici obećali „na stotine“.
„Jednostavno nemamo resurse za čeone napade, koje od nas traži Zapad“, dodao je izvor.
16:05 20.08.2023
Danska saglasna da pošalje lovce F-16 Ukrajini
Danska je potvrdila da je saglasna da pošalje Ukrajini lovce F-16, kada za to budu stvoreni uslovi, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Danske na društvenoj mrežiX (ranije Tviter).
„Uslovi podrazumevaju, pored svega ostalog, uspešan odabir, ispitivanje i obuku ukrajinskih vojnika, kao i neophodne dozvole, infrastrukturu i logistiku“, navedeno je u saopštenju.
16:02 20.08.2023
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šolc: Nemačka ne želi da sukob u Ukrajini preraste u rat Rusije i NATO-a
15:18 20.08.2023
Kijev planira evakuaciju žitelja Harkovske oblasti
Ukrajinske vlasti planiraju da evakuišu žitelje 68 naselja u Harkovskoj oblasti zbog opasnosti od „invazije“, svedoče dokumenti u koje je Sputnjik imao uvid.
Ranije je Oleg Sinegubov, šef vojne administracije Harkovske oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, rekao da je, usled napredovanja ruske vojske u tom pravcu, iz Kupjanskog regiona od 9. avgusta evakuisano oko 200 ljudi.
15:14 20.08.2023
Zelenski: Holandija će isporučiti Ukrajini 42 lovca F-16
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je da se na sastanku s premijerom Holandije Markom Ruteom dogovorio da ukrajinskoj armiji budu isporučena 42 američka lovca F-16 četvrte generacije, nakon obuke pilota i inženjera, kao i da će obim tih isporuka u budućnosti biti povećan.
„Danas pravimo još jedan korak ka jačanju vazdušnog štita Ukrajine. F-16. S Markom Ruteom sam se dogovorio o količini F-16 koji će biti isporučeni Ukrajini nakon obuke naših pilota i inženjera – 42 aviona. I to je tek početak“, napisao je Zelenski na Telegramu.
Agencija Rojters, međutim, navodi da holandski premijer nije mogao da precizira koliko će borbenih aviona ta zemlja isporučiti Ukrajini.
„Holandija za sada ne može da precizira koliko će od 42 lovca isporučiti Ukrajini“, navela je agencija, prenoseći Ruteovu izjavu.
Prema navodima Rojtersa, u ovom trenutku Holandija ima 24 lovca F-16, koji će biti povučeni iz naoružanja 2024. godine, a još 18 aviona će biti pušteno u prodaju.
14:12 20.08.2023
Sistem PVO oborio je dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Oko 14.00 časova po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa dve bespilotne letelice na objekte u Rusiji. Bespilotne letelice su uništene protivvazdušnom odbranom iznad teritorije Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.
Niko nije povređen, niti je naneta materijalna šteta.
Sa druge strane, gubernator regiona Vjačeslav Gladkov rekao je da je sistem PVO oborio 12 vazdušnih ciljeva na prilazu Belgorodu.
13:46 20.08.2023
Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
◾Oružane snage Rusije su uspešno odbile šest napada protivnika u pravcu Kupjanska, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su 60 ukrajinskih vojnika;
◾Oružane snage Rusije su odbile osam napada Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina i Verbovog u Zaporožskoj oblasti, gubici neprijatelja iznosili su 135 boraca;
◾Oružane snage Rusije su odbile tri napada neprijatelja u pravcu Krasnog Limana, oko 70 ukrajinskih vojnika je poginulo;
◾Oružane snage Rusije su likvidirale oko 30 ukrajinskih vojnika i uništile skladište municije u pravcu Hersona;
◾Oružane snage Rusije su uspešno odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka. Oružane snage Ukrajine izgubile su preko 280 boraca;
◾Ruska vojska uništila je skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine kod Konstantinovke i Ivano-Darjevke u DNR;
◾Ruske oružane snage izvele su napad na položaje ukrajinskih snaga u južnodonjeckom pravcu, u području Staromajorskog i Urožajnog u DNR;
◾U Zaporoškoj oblasti i DNR osujećene su aktivnosti četiri diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine;
◾Oružane snage Rusije likvidirale su 130 ukrajinskih vojnika u južnodonjeckom pravcu.
11:54 20.08.2023
10:45 20.08.2023
Šef oblasne vojne administracije u Hersonu Aleksandar Prokudin, koga su postavile ukrajinske vlasti, objavio je na svom Telegram kanalu da je u eksploziji oštećen kritični infrastrukturni objekat.
10:19 20.08.2023
Turske vlasti i predstavnici UN spremaju predloge za nastavak implementacije sporazuma o žitu, piše list Sabah, pozivajući se na izvore.
Kako navodi list, tehnički pregovori Rusije i Ukrajine o produženju Crnomorske inicijative uskoro bi mogli da se održe u Istanbulu.
10:11 20.08.2023
Pentagon čeka dolazak zime i nada se smanjenju intenziteta ratnih dejstava u Ukrajini kako bi se povećala proizvodnja municije za Oružane snage Ukrajine, piše Vašington post, pozivajući se na izvore u vojnim krugovima i stručnoj javnosti.
"Iako ukrajinska letnja kontraofanziva traje tek par meseci, vojni zvaničnici već gledaju u pravcu zime, kada će možda potencijalno zatišje omogućiti SAD i saveznicima da sustignu i održe proizvodnju", navodi se u tekstu.
Istovremeno, američki zvaničnici priznaju da „sudbina kontraofanzive počiva na sposobnosti Zapada da zadovolji ogromnu glad Ukrajine za artiljerijskom municijom“. Sagovornici lista iz redova stručnjaka iz vojne industrije upozoravaju da izazov za SAD nije bio samo da povećaju proizvodnju naoružanja za pomoć Kijevu, već i da osiguraju sopstvenu bezbednost u slučaju potencijalnih sukoba sa Rusijom ili Kinom.

„Ovo uključuje prevazilaženje deficita ključnih komponenti, uključujući trotila, kao i održavanje proizvodnje na visokom nivou uz neodržive budžete i neizvesnost u pogledu budućih vojnih potreba“, napominju autori.

Među problemima se navode i birokratska kašnjenja Pentagona, zbog kojih se ugovori sklapaju postepeno. Agencija je do sada uspela da sklopi posao za samo 41 odsto sredstava određenih za proizvodnju naoružanja za Ukrajini.
09:33 20.08.2023
Savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurik Sak rekao je za Vašington post da Kijev nema lovce F-16, pa mora da nađe način da nadoknade njihovo odsustvo.
„Još nemamo F-16, tako da moramo da pronađemo način da nadoknadimo njihovo odsustvo, a dronovi donekle nadoknađuju nedostatak aviona“, rekao je Sak.
08:47 20.08.2023
U Rostovskoj oblasti sprečen je teroristički napad pomoću dronova-kamikaza. Dva drona pala su na teritoriju vojne kasarne u Kamenskom, a još jedan - kilometar severno od Novošahtinska, rekao je gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev.

„Rano jutros u našem regionu pokušan je teroristički napad korišćenjem dronova-kamikaza. Bespilotne letelice su onesposobljene sistemima za radioelektronsko ratovanje. PVO nije korišćen zbog male veličine cilja. Dva drona su pala na teritoriju vojne kasarne u Kamensku, a jedan – kilometar severno od Novošahtinska“, rekao je on.

Prilikom pada drona niko nije povređen niti je naneta materijalna šteta, rekao je Golubjov.
08:29 20.08.2023
Višenamenski lovac Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
RUSIJA
Svaki ukrajinski avion vreba 5-9 ruskih letelica
08:01 20.08.2023
Ruski borci, uz podršku avijacija i ariljerije, odbili su nekoliko ukrajinskih napada u pravcu Urožajnog, u južnodonjeckom pravcu, saopštio je Sputnjiku šef pres centra grupe „Istok” Oleg Čehov.
Prema rečima sagovornika agencije, ruske jedinice su uništile uporišta, vozila i ljudstvo, za šta su, između ostalog, koristile jurišne dronove. Pored toga, dodao je Čehov, borci su sprečili pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da izvrše izviđanje u pravcu Staromajorskog, gde je neprijatelj pretrpeo gubitke i povukao se.
Artiljerijskom vatrom u području Staromajorskog uništeno je skladište municije, a oklopno vozilo i kamion sa nacionalistima u području Rovnopolja.
Pored toga, ruska vojska je osujetila pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se rotiraju severno od Vladimirovke.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala