https://lat.sputnikportal.rs/20230820/sir-sa-mikrocipovima-italijani-nasli-nacin-da-brane-svoj-parmezan-1160149753.html
Sir sa mikročipovima: Italijani našli način da brane svoj parmezan
Sir sa mikročipovima: Italijani našli način da brane svoj parmezan
Sputnik Srbija
Udruženje koja nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcium, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira. 20.08.2023, Sputnik Srbija
2023-08-20T22:34+0200
2023-08-20T22:34+0200
2023-08-20T22:34+0200
društvo
društvo
svet
italija
italijanski parmezan
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/0c/1131508511_1:0:1919:1079_1920x0_80_0_0_bf6c48db6db4f01911f09e4c9405f82c.jpg
Njihovo rešenje je da u njega dodaju mikročipove.Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, piše Gardijan.Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i pravi ih američka kompanija „P-Čip Korporejšn“.Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996. i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.Status PDO daje se namirnicama „proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća“, a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara.
italija
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/0c/1131508511_240:0:1679:1079_1920x0_80_0_0_3d59b1831f574e9b96d809bed104e997.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, svet, italija, italijanski parmezan
društvo, svet, italija, italijanski parmezan
Sir sa mikročipovima: Italijani našli način da brane svoj parmezan
Udruženje koja nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana Parmiđano Ređiano Konzorcium, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira.
Njihovo rešenje je da u njega dodaju mikročipove.
Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana,
piše Gardijan.
Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i pravi ih američka kompanija „P-Čip Korporejšn“.
Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996. i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.
Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli.
Status PDO daje se namirnicama „proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća“, a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.
S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a PRC procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara.