- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Morski pas napao kupača u plićaku, hitno zatvorene plaže u mediteranskom letovalištu

CC0 / / Ajkulica u akvarijumu
Ajkulica u akvarijumu - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Jednog kupača u Španiji napao je morski pas, a lokalni mediji javljaju da se životinja sudarila s kupačem te da mu je zbog zbunjenosti zarila zube u stopalo.
Čovek je navodno stajao u plićaku kada se morski pas zaleteo u njegovu nogu, a zatim ga ugrizao. More oko njega je zatim postalo crveno.
Plaža Rabdels na kojoj se to dogodilo nalazi se u opštini Oliva južno od Valensije. Nadležni su naredili zatvaranje svih plaža duž obale u blizni koje se nalaze i ostrva Majorka, Menorka i Formentera, dok traje istraga nakon ovog incidenta.
Napadnuti kupač je za regionalne novine Las Provinsias rekao da je vidio senku u moru, zatim osetio udarac na levoj nozi, a onda i ugriz u desno stopalo.
Tada mu je proradio adrenalin dok je pokušavao da pronađe pomoć trudeći se da ne uspaniči i druge kupače. U tom trenutku nije bio svestan da ga je napao morski pas.
„Nije bilo vremena za strah. Primetio sam krv pa sam ušao u more da ne uzbunim sve“, naveo je on.
Kako prenosi „Independent“, radi se o lokalnom stanovniku. Nakon svega je ipak izašao iz mora i potražio pomoć lekara. Povreda mu je sanirana u lokalnom domu zdravlja, a dobio je i injekciju protiv tetanusa.
Stručnjaci su proučili uzorak ugriza na njegovom stopalu na osnovu čega su utvrdili da je reč o plavom morskom psu, zbog čega je gradsko veće Olive zatvorilo sve plaže kao preventivnu meru dok god se životinja nalazi u blizini.
Plaže su opet otvorene dan kasnije, nakon što su stručnjaci, zdravstvene vlasti i policijske snage utvrdili da životinja više ne predstavlja pretnju.
Smatra se da je ovo prvi napad morskog psa u regiji Valensije od 2016. godine. Pre toga je poslednji zabeleženi napad morskog psa na tom području bio 1993. godine.
Napadnuti kupač namerava da se ubrzo vrati plivanju, čim rana dovoljno zaraste.
„Prva stvar koju ću da uradim kad mi stopalo zaceli je da se vratim u more. Ako se bojiš stvari, izgubljen si“, poručio je.
Stručnjaci smatraju da je morski pas postao dezorijentiran plivajući oko obale uoči napada.
Plavi morski psi inače ne plivaju tako blizu obale. Morski biolozi poručuju i da ljudi inače nisu deo ishrane plavih morskih pasa.
„Ove vrste ne žele ništa od nas. Traže ribu, a ne ljude. Verovatno je bio bolestan ili dezorijentiran. To im inače nije prirodno okruženje“, naveo je morski biolog Jaime Penandes.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala