- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Petar Vasić: Sa veštačkom inteligencijom imaćemo sve, ali nas neće biti | Maša i ...

© Sputnik / Sputnjik SrbijaMaša Radović i Petar Vasić
Maša Radović i Petar Vasić - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Sa napretkom veštačke inteligencije čeka nas prava renesansa. Oslobodićemo se svih bolesti, nećemo morati više da umiremo, države će imati neverovatna bogatstva. Ulazimo u blagostanje, ali je malo verovatno da nam ne preti uništenje, kaže za Sputnjik Petar Vasić.
Gostujući u emisiji „Maša i ...“ marketinški stručnjak i direktor marketing agencije Vasić Media, Petar Vasić objasnio je gde će eksplozivan razvoj tehnologije dovesti čovečanstvo.
„Problem je u tome što se veštačka inteligencija razvija eksponencijalno. Ako je u novembru bila na nivou deteta od četiri godine, ona je sada u julu bila na novou tinejdžera od 14 godina. Verovatno će do kraja godine biti 'zrela'. Posle više nećemo moći da pratimo u ljudskim parametrima. U trenutku kada dođe do tačke singulariteta – mi nećemo znati šta će da se desi. Nikada nismo sreli ništa što je pametnije od ljudi. Znamo da inteligencijom možemo da pobedimo sve, i znamo da će na taj način i ona pobediti sve, uključujući i nas ako bude htela“, kaže Vasić.
Naš sagovornik napominje da će veštačka inteligencija, već 24 sata od trenutka kada dosegne nivo svesti odraslog ljudskog bića, biti toliko naprednija da će između ljudi i nje biti razlika jednaka onoj između psa ili mačke i čoveka:
„Postojaće neka komunikacija, ali vrlo otežana. Mi ćemo možda nešto razumeti, ali ne baš sve. Posle toga samo šest sati je dovoljno da ta razlika bude kao između nas i mrava – da komunikacija bude apsolutno nemoguća. Tada se mi više ništa nećemo pitati, mi više nismo glavna inteligencija na planeti“.
Vasić ističe i da nam sledi jedan od najvećih udaraca na srpsku kulturu.
„Verovatno će za Novu godinu izaći prve igračke za decu koje u sebi imaju veštačku inteligenciju i deca će moći da pričaju sa medom, zekom, ali će pričati sa modelom koji je treniran na američkoj kulturi. Tu verovatno neće biti Čika Jova Zmaj nego će biti neke druge stvari – da li si ti stvarno bata ili seka. Ono što vidimo kod čet GPT je da je on vrlo liberalan, što ne znam koliko je pametno za nas“, zaključuje Vasić..

O emisiji „Maša i ...“

„Maša i ...“ je emisija portala Sputnjik Srbija u kojoj novinarka Maša Radović u formi kratkog video-intervjua razgovara sa poznatim ličnostima iz sveta politike, kulture, sporta... Emituje se svake druge nedelje u 19.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala