- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Kako su živeli robovi u Rimskom carstvu: Novo otkriće arheologa

© AP Photo / Salvatore LaportaPompeja
Pompeja - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Arheolozi su otkrili malu spavaću sobu u rimskoj vili u blizini Pompeje koju su gotovo sigurno koristili robovi, što baca novo svetlo na njihov nizak status u antičkom dobu, objavilo je italijansko ministarstvo kulture.
Prostorija je pronađena u vili Civiti Đulijana, koja se nalazi oko 600 metara severno od Pompeje, koju je uništila vulkanska erupcija Vezuva pre gotovo 2000 godina.
U sobi su se nalazila dva kreveta od kojih je samo jedan imao neku vrstu madraca, dva mala ormarića i nekoliko urni i keramičkih posuda u kojima su pronađeni ostaci miševa i pacova, piše agencija Rojters.
„Te pojedinosti još jednom naglašavaju uslove siromaštva i slabe higijene u kojima su živeli niži slojevi društva u to vreme“, objavilo je ministarstvo.
Nisu pronađeni ostaci brava ili lanaca za vezivanje stanovnika sobe. Iskopavanja u toj vili sprovedena su 1907. i 1908. godine, i ponovo od 2017. godine, kada je policija shvatila da su lokaciju opljačkali ilegalni kopači.
„Čini se da je kontrola robova prvenstveno obavljana kroz unutrašnju organizaciju ropstva, a ne kroz fizičke barijere i ograničenja“, rekao je Gabrijel Cuhtrigel, direktor Arheološkog parka Pompeje.
Pompeju i okolinu prekrio je debeli sloj vulkanskog pepela kada je 79. godine nove ere eruptirao Vezuv, usmrtivši hiljade Rimljana.
Detalj sa luksuzne starorimske kočije nađene na arheološkom nalazištu u Pompeji - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Potpuno dešifrovan genom muškarca iz Pompeje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala