- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Budistički monah otkrio kakva je uloga Rusije u savremenom svetu

© Sputnik / Tatjana TrikićBudistički monah na planini Kongtong, kod Pinglianga, provincija Gansu
Budistički monah na planini Kongtong, kod Pinglianga, provincija Gansu - Sputnik Srbija, 1920, 20.08.2023
Pratite nas
Rusija ima važnu ulogu u ujedinjavanju ljudi, postizanju harmonije i sreće na planeti, zasnovanu na idealima saosećanja i uzajamnog poštovanja, rekao je u razgovoru za Sputnjik glavni monah Kraljevskog hrama Butana Khenpo Udžen Namgjal.
On je učestvovao na prvom Međunarodnom forumu „Tradicionalni budizam i izazovi savremenosti“, koji je održan ove sedmice u Ulan Udeu. Na skupu je učestvovalo oko 600 ljudi, među kojima su gosti iz 13 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Nepal i druge.
„Butan je mala zemlja, ali budizam igra u njoj veoma važnu ulogu i uspeh se meri bruto nacionalnom srećom. U Burjatiji, u uopšte u Rusiji, ja sam prvi put i na mene je snažan utisak ostavilo to što se lokalni žitelji dobro razumeju u učenje Bude, razumeju glavne budističke istine, u društvu vlada poštovanje prema drugim religijama i kulturama. Rusija je velika zemlja i igra veoma važnu ulogu u ujedinjavanju sveta, kako bi svi dostigli harmoniju i sreću“, rekao je budistički monah.
Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin i drugi visoki ruski zvaničnici su, obraćajući se učesnicima foruma, pokazali da podržavaju budizam u Rusiji, a budističke zemlje koje su učestvovale u forumu predstavljaju „veliku međunarodnu politiku“.
„Zajedno možemo da uverimo svet da su neophodni ideali saosećanja, uzajamnog poštovanja, harmonije i sreće. Mi budisti vas podržavamo, a podrška je potrebna i nama, pre svega od Rusije, kako bi se politički svet promeni. Tu uzajamnu podršku je potrebno razvijati“, veruje glavni monah Kraljevskog hrama Butana.
Na pitanje koja je poruka Budinog učenja danas najaktuelnija u svetu monah je rekao da je „danas prvo i najvažnije – jedinstvo“.
„Nevažno je to što ljudi ispovedaju razne religije, što pripadaju raznim kulturama, oni treba da teže ujedinjenju i harmoniji“, naglasio je Khenpo Udžen Namgjal.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala