- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Višenamenski lovac Su-30SM Oružanih snaga Rusije - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev: Ukrajinski borbeni avioni trpe poraz već tokom uzletanja

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 542. dan. Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak u štabu snaga zaduženih za operaciju. Na Krimu je oborena ukrajinska raketa S-200. Nastavljaju se borbe na drugim delovima fronta. Snage Kijeva suočavaju se sa katastrofalnim gubicima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:01 19.08.2023
Američki mediji: Lovci F-16 neće biti spas za Kijev
Ukrajinska kontraofanziva nije uspela da probije zid ruske odbrane, a buduće isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu neće biti „srebrni metak“, jer su za njihov maksimalni učinak neophodne godine obuke, prenosi televizijski kanal CNBC.
Televizijski kanal navodi da, bez obzira na tenkove, artiljeriju i drugo oružje koje je Kijevu isporučio Zapad, ukrajinska vojska nije uspela da pokaže značajan napredak, zbog čega se javlja pitanje „šta im još treba“.
„Ovde u SAD želimo rezultate juče, ali to jednostavno tako ne ide, kada se suprotstavljate vojnoj sili kakva su Rusi“, prenosi list izjavu starijeg direktora Centra za vojnu i političku silu pri Fondu za zaštitu demokratije u Vašingtonu Bredlija Boumana.
21:34 19.08.2023
Kijev: Ukrajinski borbeni avioni trpe poraz već tokom uzletanja
Komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk izjavio je da ukrajinski avioni trpe poraz odmah po uzletanju s aerodroma.
„Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Naši avioni su svaki dan pod udarom. Napadi idu kako s kopna, tako i iz vazduha“, rekao je Oleščuk za televizijski kanal „Rada“.
20:33 19.08.2023
Politiko: Republikanci bi mogli da traže kontrolu pomoći Kijevu
Članovi Republikanske partije u Kongresu SAD, koji se u celini protive dodatnoj finansijskoj podršci Ukrajini, mogli bi da zatraže osnivanje kontrolnog organa, koji bi pratio finansiranje Kijeva, kako bi se sprečila korupcija, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na izvore.
List navodi da su „čak i proukrajinski republikanci“ suzdržani kada je reč o zahtevu predsednika SAD Džoa Bajdena da Kongres odobri novu pomoć Ukrajini u vrednosti od 24 miliona dolara.
18:36 19.08.2023
Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznikov izjavio je da je obuka ukrajinskih pilota za upravljanje lovcima F-16 već počela. On, međutim, nije mogao da precizira kada će obuka biti završena, niti kada bi se mogla očekivati isporuka tih borbenih aviona Kijevu.
18:33 19.08.2023
Švedska za sada neće isporučivati svoje lovce Kijevu
Isporuka švedskih lovaca „Gripen“ Ukrajini za sada se razmatra samo teoretski, za to je neophodna politička saglasnost, izjavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.
„Sada se testiraju avioni, potom sledi obuka, a potom politička saglasnost. Tek tada će ti avioni biti isporučeni. Za sada je to samo u teoriji. Videćemo šta možemo da učinimo“, rekao je Nikiforov.
Zelenski je ranije na konferenciji za medije s premijerom Švedske Ulfom Kristersonom izjavio da su ukrajinski piloti počeli da se obučavaju na švedskim lovcima.
17:33 19.08.2023
Medvedev: Zapad vodi tuđi rat u Ukrajini – njegov poraz je neizbežan
Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev napisao je na svom Telegram-kanalu da je poraz Zapada u ukrajinskom pravcu neizbežan, jer je to za Zapad tuđi rat, u kojem ginu neki njima strani ljudi.

„Zapad nikada neće izaći iz okvira onoga što previše šteti njegovim interesima, koliko god jadikovao na svojim samitima i u Ujedinjenim nacijama. Tuđi rat pre ili kasnije postaje dosadan, neisplativ i neaktuelan. Za nas je to tragedija u kojoj učestvuju naši ljudi. To je egzistencijalni sukob. Rat za samoodržanje. Ili oni, ili mi“, naveo je Medvedev.

On je dodao da će svaka kontraofanziva Kijeva biti zaustavljena, kao i da Rusija ne treba da se zaustavlja dok sadašnja ukrajinska država ne bude potpuno uništena.
17:18 19.08.2023
Višecevni bacač raketa „grad“ BM-21 Zapadne grupe snaga ruske vojske dejstvuje u pravcu Kupjanska u LNR - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Američki novinar: Ukrajina bi mogla da izgubi kontrolu nad Kupjanskom
16:51 19.08.2023
Izvoz žita i ulja iz Ukrajine pao za trećinu
Izvoz žita i ulja iz Ukrajine se tokom proteklih mesec dana smanjio za trećinu, usled obustavljanja „prehrambenog sporazuma“, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na podatke konsalting agencije „Ukragrokonsalt“.
„Ukrajina je uspela da izveze 3,2 miliona tona žita i ulja za četiri sedmice, prema podacima od 15. avgusta, u poređenju sa 4,4 miliona u maju i 4,8 miliona u junu, kada je crnomorski sporazum još bio na snazi“, navodi agencija.
16:22 19.08.2023
Ukrajinske snage trpe velike gubitke i pre dolaska na front
Ruska vojska uništava tehniku i ljudstvo ukrajinskih snaga pre njihovog prebacivanja na prvu liniju fronta, izjavio je bivši američki obaveštajac Skot Riter.
„Ruska armija izvodi napade u dubinu ukrajinske teritorije. Ukrajinske snage trpe velike gubitke pre nego što se uopšte upute na front“, naveo je riter za “U.S. Tour of Duty“.
Prema njegovoj oceni, ruski napadi na objekte vojne infrastrukture nanose veliku štetu Ukrajincima, koji ne samo da su ostali bez velike količine isporučene tehnike NATO-a, nego su se suočili i s padom borbenog duha kod vojnika.
Prema Riterovoj oceni, Rusija uspešno onesposobljava ukrajinske PVO sisteme, usled čega ruska vojska dominira u vazduhu, uz borbene helikoptere „Aligator“ Ka-52.
16:18 19.08.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u Sumskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
15:54 19.08.2023
Zelenski: Ukrajinski piloti se obučavaju na švedskim lovcima
Ukrajinski piloti počeli su da se obučavaju na švedskim lovcima „Gripen“, izjavio je presdsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na konferenciji za medije sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom.
„Testiranje 'Gripena' uz učešće Ukrajinaca, naših pilota, već je počelo. Danas smo detaljno razgovarali o budućim koracima i mogućnosti dobijanja švedskih aviona“, rekao je Zelenski.
14:26 19.08.2023
Ruska PVO otkrila je i uništila ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti. Nije bilo ni povređenih ni štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
14:04 19.08.2023
Ruske snage izvele su raketni napad na ukrajinski Černigov, na lokaciji gde su se nalazili stručnjaci za dronove i to komandni punkt. Skrovište je bilo pod okriljem lokalnog festivala, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
13:58 19.08.2023
Ruska vojska osujetila je pokušaj Kijeva da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na području Moskve i Moskovske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Dron je uništen sredstvima radio-elektronske borbe u Podmoskovlju. Oboren je u nenaseljenoj oblasti u blizini mesta Putilkovo.
13:35 19.08.2023
Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
U poslednja 24 sata ruske snage su odbile pet napada ukrajinske vojske u donjeckom pravcu, a snage Kijeva su izgubile 400 vojnika;
Ruska vojska odbila je četiri ukrajinska napada u pravcu Kupjanska i tom prilikom likvidirano je 130 ukrajinskih vojnika;
Kod mesta Toreck i Novomihajlovka u DNR ruske snage su uništile ukrajinska skladišta municije;
Kod mesta Urožajno ruska vojska odbila je napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine;
Ruske snage su osujetile aktivnosti ukrajinskih diverzantsko-obaveštajnih grupa u DNR i Zaporoškoj oblasti;
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su 200 vojnika;
Vojska Rusije je u poslednja 24 sata uništila komandni punkt 10. Armijskog korpusa ukrajinske vojske i skladište municije;
U oblasti ok mesta Rabotino ruske jedinice su odbile napad ukrajinskih snaga i likvidirale do 190 protivničkih vojnika;
Ruska PVO uništila je 23 ukrajinska drona u zoni SVO
12:25 19.08.2023
Ruski vojni aerdorom - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ministarstvo odbrane Rusije: Teroristički napad Kijeva na vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti
11:15 19.08.2023
Oko 150 ukrajinskih vojnika, ali pretežno plaćenika, pokušalo je da pređe Dnjepar i da se učvrsti na levoj obali, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Kako se navodi, ruske snage su pustile da izađu na obalu a onda je artiljerija otvorila vatru na camce.
Protivnik je u potpunosti uništen, a zaplenjeno je i strano naoružanje, municija, radio-stanice i drugo.
10:49 19.08.2023
U oblasti kod Kijeva odjeknula je eksplozija, javljaju ukrajinski mediji.
10:47 19.08.2023
Vazdušna opasnost objavljena je u pet oblasti Ukrajine, uključujući Kijevsku.
10:38 19.08.2023
Ruska artiljerija grupe "Dnjepar" uništila je ukrajinsku haubicu D-30 i minobacač u Hersonskoj oblasti, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala