- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Novi ključ za dečanske tajne | Orbita kulture

© Foto : Sputnjiku ustupio Miloš Ković / Manastir Visoki DečaniManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Pratite nas
U emisiji otkrivamo sve o dokumentarcu „Dečanski ključ“, kao i kako se danas, pola veka od smrti, sećamo velike Milunke Savić.
Orbita kulture 18. 8.

O junaštvu srpske heroine Milunke Savić, njenom rukovanju bombama kojem su se divili i pripadnici neprijateljskih snaga, poštovanju ratnih drugova, ali i zašto joj je borba nakon rata bila teža nego na frontu sa puškom u ruci – za „Orbitu kulture“ govori jedan od autora knjige „Milunka Savić – Vitez Karađorđeve zvezde i Legije časti“ Vidoje Golubović.

Kako se priprema i snima tv serija „Tunel“, napeti policijski triler zasnovan na istinitim talačkim situacijama, koje je sve strahove morala da pobedi da bi tumačila koordinatorku pregovaračkog tima MUP-a Srbije, saznajemo od glumice iz nove tv serije čije će dve epizode premijerno biti prikazane na Dunav film festu - Minje Peković.

Šta nas očekuje na 58. Festivalu glumačkih ostvarenja - popularnim Filmskim susretima u Nišu, koji počinju 26. avgusta za Sputnjik otkriva selektor Dejan Dabić.

Kako će izgledati dokumentarac „Dečanski ključ“ za čiju je realizaciju nedavno dobio sredstva Filmskog centra Srbije, kako se filmski pripoveda priča o jedinstvenom dragulju srpske istorije i kulture – razgovaramo sa filmskim rediteljem Milutinom Petrovićem.
Da li je film „Kolibri“ koji je upravo stigao u domaće bioskope verno preneo priču, atmosferu i unutrašnju dramu junaka istoimenog nagrađivanog romana Sandra Veronezija, da li je paradoks da se piscu koji ne želi da njegove knjige dobiju svoju filmsku verziju upravo to dešava već četvrti put, sada sa nagradom Strega nagrađenim delom – o svemu tome razgovaramo sa prevodiocem Veronezijeve knjige Jasminom Andonović.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala