- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Istraga kako se zabranjeni pesticid našao u breskvama iz Srbije

© Sputnik / Taras Litvinenko / Uđi u bazu fotografijaVoće
Voće  - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Pratite nas
Direktor Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede Nebojša Milosavljević je rekao danas, povodom slučaja da je pesticid hlorpirifos pronađen u breskvama koje je trebalo da budu izvezene u Hrvatsku, da je taj preparat zabranjen 2021. godine, kao i da se neko osmelio i koristio ga uprkos zabrani.
„Hlorpirifos je zabranjen 2021. godine uz mogućnost korišćenja sledećih 17 meseci. On je krajem prošle godine i definitivno zabranjen za primenu. Verovatno je ostalo starih zaliha, pa se neko osmelio i koristio nešto što nije smeo“, izjavio je Milosavljević za Tanjug.
On je naveo da inspekcija na terenu istražuje na koji način je proizvođač došao do preparata.
„Ono što je takođe važno je da i proizvođač i izvoznik snose odgovornost za izvoz hrane“, istakao je Milosavljević i dodao da se nastavljaju dalje kontrole kako bi se sprečile slične situacije u budućnosti.
Prema njegovim rečima, poljoprivredni proizvođači moraju da znaju koje su njihove obaveze prilikom korišćenja preparata.
„Proizvođači znaju šta su zahtevi pojedinih tržišta, tako moraju prema tome da se odnose i kada govorimo o proizvođaču i kada govorimo o izvoznicima“, ukazao je on.
Na pitanje koliko su česte sporne pošiljke iz Srbije koje budu vraćene, Milosavljević je naveo da je prošle godine izvezeno oko 270.000 tona voća i povrća, kao i da je 20.000 pošiljaka otišlo u 63 zemlje, od čega su samo tri vraćene zbog ostatka pesticida.
Dodao je da je ove godine vraćena samo jedna pošiljka.
„Ovo govori o ozbiljnosti i spremnosti proizvođača da prihvati ono što su saveti struke. Sve ono što je zakonom propisano i sve ono što je potrebno da bi proizvod koji oni proizvode bio bezbedan. Sa druge strane govori da smo mi kao nadležno ministarstvo i ceo sistem dobro organizovani“, objasnio je Milosavljević.
On je naveo da ovaj slučaj nije neuobičajen, kao i da će cela pošiljka biti uništena.
„Ova pošiljka će svakako biti uništena, bez dileme. Oni koji su je stavili u promet biće kažnjeni, ali tu je i upozorenje za sve druge proizvođače da razmišljaju dobro kada primenjuju sredstva zaštite bilja, ma koliko bili loši vremenski uslovi, neka poslušaju reč stručnjaka“, ukazao je Milosavljević.
Breskve - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
EKONOMIJA
Slučaj breskvi vraćenih iz Hrvatske: Otkriven zabranjeni pesticid, biće podnete prekršajne prijave
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala