- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ukrajinski klub veliča neonaciste – kao „odgovor“ Grcima

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaDinamo Kijev, navijači
Dinamo Kijev, navijači - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2023
Pratite nas
Fudbalski klub Dinamo Kijev je na svojim društvenim mrežama objavio amblem zloglasnog neonacističkog bataljona "Azov" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji).
U još jednom u nizu neverovatnih pokušaja mešanja u sport stvari koje nemaju veze sa njim, nekada slavni klub prešao je sve granice.
Kako je navedeno, objavljivanje neonacističkog zloglasnog bataljona je odgovor na transparent koji su nedavno istakli navijači grčkog Arisa.
Naime, simpatizeri tog kluba su u međusobnoj utakmici protiv Dinama istakli poruku protiv "Azova".
„Izbacite naciste iz fudbala“, dodaje se u poruci.
Zbog toga se oglasio i Fudbalski savez Ukrajine koji je uputio žalbu UEFA, navodeći da se radi o „govoru mržnje“.
Posle svega, oglasio se i Dinamo iz Kijeva, skandaloznom objavom na društvenim mrežama, navodeći da je to odgovor na „patetične provokacije iz Grčke“.
Podsetimo, „Azov“ je nastao u maju 2014. godine kao bataljon patrolne službe specijalne namene pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine. Iste godine u septembru, jedinica je uvećana do nivoa puka. Pre prelaska pod komandu Nacionalne garde, „Azov“ je bio finansiran i pod faktičkim upravljanjem oligarha Igora Kolomojskog.
U novembru je jedinica prešla pod komandu Nacionalne garde, ali je zadržala status specijalne formacije. Konkretno, „Azov“ nije promenio neonacistički atribut u obliku crnog sunca i vučjeg anđela (vučja udica je simbol SS jedinica) i počeo da sprovodi propagandni rad među decom. Pored toga, 2016. godine na bazi „Azova“ pojavila se stranka „Nacionalni korpus“ kojom je predsedavao beli suprematista Andrej Bilecki.
U početku su sastavni deo „Azova“ činile pristalice neonacizma, sadisti i kriminalci. Nakon pridruživanja Nacionalnoj gardi, jedinica je prestala da prima ljude sa krivičnom prošlošću a glavni izvor za popunu ljudstvom bili su pristalice ultradesničarskih stavova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala