Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Uhapšen još jedan Srbin na Kosovu i Metohiji: Nova eskalacija, pokušaj zastrašivanja srpskog naroda

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSrbi u Leposaviću
Srbi u Leposaviću - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas Nebojšu Virijevića iz Leška nadomak Leposavića i odredili mu policijski pritvor do 48 sati.
Virijevićev advokat Nebojša Vlajić potvrdio je njegovo hapšenje, navodeći da se Virijeviću na teret stavlja krivično delo pretnja.
Virijević je u sredu, zajedno sa okupljenim građanima Leposavića, ispred opštine protestovao kada je u zgradu opštine pokušao da uđe zamenik ministra privremenih prištinskih institucija za zajednice i povratak Radojica Radomirović.
Okupljeni građani su izviždali Radomirovića kada je zajedno sa još desetak ljudi pokušao da uđe u zgradu opštine.
Virijević, koji je inače zaposlen kao radnik obezbeđenja u predškolskoj ustanovi „Veselo detinjstvo“ u Lešku i sutra će biti izveden pred sudiju kako bi dao izjavu i izjasnio se o optužnici koja mu se stavlja na teret.
Građani Leposavića duže od dva i po meseca protestuju ispred zgrade opštine u Leposaviću tražeći da im se omogući povratak na svoja radna mesta u ovoj opštini, a svoj revolt su iskazali kada su u zgradu opštine počela da dolaze lica koja je imenovao novopostavljeni gradonačelnik izabran sa manje od sto glasova na prethodnim izborima.
Građani se protive novim zapošljavanjima koja su proizvod samovolje Ljuljzima Hetemija i to sve dok je njima zabranjen povratak na radna mesta.

Srpska lista: Hapšenje je nova eskalacija

Srpska lista osudila je današnje neosnovano hapšenje Nebojše Virijevića koje, kako ocenjuju, ima za cilj da građani prestanu sa demokratskim protestima kojima traže da nelegalni gradonačelnik i prištinski specijalci napuste opštinu Leposavić.
„Najoštrije osuđujemo neosnovano hapšenje i određivanje pritvora Nebojši Virijeviću koje je urađeno sa ciljem da se zastraše građani Leposavića kako bi prestali da demokratski protestuje više od dva meseca tražeći da nelegalni gradonačelnik i Kurtijevi specijalci napuste opštinsku zgradu u koju su ušli silom i bez ikakvog osnova onemogućavaju da građani ostvaruju svoja prava“, navodi se u saopštenju Srpske liste.
Prema Srpskoj listi, ovo hapšenje je poruka svim Srbima da nemaju prava na protest.
„Današnje hapšenje je očigledna poruka svim Srbima da nemaju pravo na protest i izražavanje političkog stava, šta više, to Srbima uskraćuje Kurtijev režim koji je na vlast došao nakon desetina više nego nasilnih protesta. Nažalost, svedoci smo da ta ista Kurtijeva policija nikada nije tako revnosna prema onima koji napadaju Srbe i prete da će ih proterati, kako na severu tako i na jugu Kosova i Metohije“, piše u saopštenju.
Iz Srpske liste navode da je umesto Radomirovića, koji ima kriminalnu prošlost, danas u pritvoru nedužni Virijević.
„Da stvar bude gora, gospodin Virijević je kao nevin čovek danas u pritvoru umesto sa svojom decom, a na osnovu prijave Kurtijevog potrčka Radoice Radomirovića, koji je jedan jedan od nekoliko Srba koji su poslušnici režima Aljbina Kurtija, a koje srpski narod gleda sa prezirom, oprašta im jer oni ne znaju šta rade ali ne zaboravlja. Da je do pravde i dokaza Radoica Radomirović bi bio u pritvoru jer je njegova prošlost puna kriminalnih dela, između ostalog i zbog upućivanja pretnji jednoj građanki Leposavića i njenoj maloletnoj deci“, stoji u saopštenju Srpske liste.
„Ovo neosnovano hapšenje nije put ka deeskalaciji, već dodatna eskalacija. Zahtevamo da se gospodin Virijević, koji je porodičan čovek, i neko koga poštuju svi u Leposaviću, odmah pusti na slobodu jer nije počinio nikakvo krivično delo niti prekršaj. Ujedno pozivamo međunarodnu zajednicu da prestane da ćuti na teror koji Srbi trpe, a građane Leposavića da budu složni i jedinstveni, jer je država Srbija uz srpski narod“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Kancelarija za KiM: Pokušaj zastrašivanja srpskog naroda

„Današnjim privođenjem Srbina iz Leposavića Nebojše Virijevića koji je iskazao svoje neslaganje sa Kurtijevim okupatorima, nelegitimnim i lažnim namesnicima, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda ali i novi pokušaj uvođenja verbalnog delikta na Kosovu i Metohiji“, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Kada vlasti u Prištini na čelu sa Kurtijem ne mogu na nateraju Srbe da prihvate njegove lažne gradonačelnike i poltrone iz Prištine, tada silom i hapšenjima žele da se osvete nelojalnim Srbima, dodaju iz Kancelarije za KiM.
„Nikada Srbi neće prihvatiti Kurtijev jaram, niti njegove namesnike koji nemaju nikakav legitimitet niti kredibilitet u srpskom narodu i suprotstavljaće im se svim nenasilnim metodama, za razliku od Kurtijevog aparata koji zna samo za silu i nasilje“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju privedenom Virijeviću obezbedila je besplatnu pravnu pomoć i advokata, a o njegovim slučaju će obavestiti i međunarodne predstavnike.
Srbi u Leposaviću, arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
SRBIJA
Građani Leposavića zvižducima dočekali prištinskog ministra /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala