- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Premijera filma „Crna Gora međa istine i laži“ u Plužinama, prisustvovao i ruski ambasador

© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuPremijera filma „Crna Gora međa istine i laži“ u Plužinama
Premijera filma „Crna Gora međa istine i laži“ u Plužinama - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
U Domu kulture u Plužinama održana je premijerna projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Crna Gora međa istine i laži“ reditelja profesora dr Dragana Elčića i scenariste Željka Čurovića kojoj je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov.
U sklopu ovog događaja, Ruski dom u Beogradu darovao je Sabornom hramu Svetog Makarija Sokolovića u Plužinama izložbu „Borba Srba i Crnogoraca protiv Turaka 1875-1878. očima ruskih dobrovoljaca“.
Postavku koju čine gravure i crteži ruskih umetnika dobrovoljaca, koji su objavljeni u ruskoj štampi pripremili su Ruski naučni institut i Ruski dom u Beogradu i posle tri putovanja po Crnoj Gori, obilazeći Podgoricu, muzeje Herveg Novog, Pivu, zakonačila je u varošici Plužine.
© Foto : Ustupljeno Bobanu NovovićuRuski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov na izložbi u Plužinama.
Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov na izložbi u Plužinama. - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov na izložbi u Plužinama.
„Drago mi je što svoje putovanje završava ovde, u Plužinama, u blizini mesta gde je pre 148 godina rođen hercegovački ustanak koji je imao ogroman uticaj i na Rusiju i na Crnu Goru. Godine 1877. Rusija ulazi u rat sa Turskom, koji je rezultirao oslobođenjem balkanskih naroda, kada Crna Gora i Srbija stiču nezavisnost. Sa posebnim zadovoljstvom mogu da saopštim da Ruski dom poklanja izložbu Sabornom hramu Svetog Makarija Sokolovića u Plužinama i njegovom starešini Luki Cicmilu. Oče Luka, nadam se da će ova izložba biti prva postavka vašeg muzeja pri hramu, čija se izgradnju privodi kraju“, kazao je Pavel Bušujev iz Ruskog doma.
Ambasador Rusije u Crnoj Gori Maslenjikov izrazio je zadovoljstvo što ova izložba ostaje u Plužinama, gradiću na obali Pivskog jezera.
„Nadam se da će nove generacije u Srbiji, Rusiji i Crnoj Gori poštovati istorijsku, duhovnu i versku srodnost naših naroda“, poručio je Malsenjikov.
Događajima u Plužinama prisustvovali su predsednik Opštine Plužine Slobodan Delić, predsednik SO Danilovgrad Velimir Đoković, generalni sekretar Saveza Srba iz Crne Gore Rade Crnogorac, kao i mnoge druge ličnosti.
Podsjetimo, film „Crna Gora međa istine i laži“, čijem stvaranju su veliki doprinos dali i članovi Saveza Srba iz Crne Gore Luka Karadžić, Sonja Jančić i Sava Obradović, prethodno je premijerno prikazan na Žabljaku i u Šavniku.
Film govori o brojnim istorijskim događajima o kojima su decenijama širene dezinformacije i laži među građanima. Okosnicu filma čini „Velika narodna skupština srpskog naroda“ (Podgorička skupština), kao i druga brojna dešavanja koja su za srpski narod bila sudbonosna.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala