- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Objavljene cene udžbenika za osnovne i srednje škole

CC0 / Pixabay / Digitalna nastava
Digitalna nastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Cena udžbeničkog kompleta za niže razrede iznosi oko 7.300 dinara, a za više, konkretno za sedmi razred, cena je negde oko 11.800 dinara, kaže Tamara Bačković iz Zavoda za udžbenike.
„Kada govorimo o srednjoj školi, tu ne možemo da budemo toliko precizni, jer u okviru gimnazije imamo tri različita smera, a pored njih i srednje stručne škole, u kojima svaki smer podrazumeva drugačiju kombinaciju udžbenika, ali, u proseku, kada govorimo o zajedničkim udžbenicima za gimnazije i stručne škole, cena se kreće od 550 do 1.100 dinara po udžbeniku, dok jedan broj dostiže cenu od 1.500 i nešto malo preko 1.500 dinara", rekla je Bačković.
Što se tiče školskog pribora, cene variraju u zavisnosti od proizvođača i kvaliteta, napomenula je Bačkovićeva.
Sveske se, u Zavodu za udžbenike, na primer, kreću od 45 do 200 dinara.
„Grafitne olovke se mogu naći već po ceni od 15 i najviše 70 dinara. Pernice, opet u zavisnosti od kvaliteta i proizvođača, koštaju od 700 dinara pa naviše prazne, a pune od 1.500 do 2.000 dinara. Cene rančeva, na primer, kreću se od 2.000 do 7.000 dinara, istakla je Bačkovićeva.
Ona je istakla da je Zavod za udžbenike Beograd juče počeo sa isporukom udžbenika za osnovne škole na području Beograda, a na osnovu naloga koji im je dostavljen od strane Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda.
Kako kaže, uskoro se očekuje i isporuku za srednju školu i dodaje da se uglavnom, za sada sve odvija bez većih problema i po utvrđenom planu.
U izdavačkoj kući „Klett“ rekli su za Tanjug da prosečna cena kompleta udžbenika za prvi razred osnovne škole iznosi 8.500 dinara, dok prosečna cena kompleta za osmi razred osnovne škole iznosi 14.520 dinara.
Pored udžbenika, izdavačke kuće „Klett“, „Novi logos“ i „Freska“ učenicima nude i komplete lektira za predmet Srpski jezik i književnost od prvog do osmog razreda, kažu u „Klettu“ i dodaju da u ponudi imaju sva dela koja su propisana Programom nastave i učenja za osnovno školsko obrazovanje.
Kada je reč o školskom priboru, na prodajnom sajtu eknjižara može se videti da je cena grafitne olovke od 20 dinara, pune pernice oko 1.140 dinara, cena tempera 155 dinara, vodene boje 120 dinara, voštane boje oko 150 dinara, cena geometrijskog školskog seta je 824 dinara...
Inače, u osnovne škole su počeli da stižu prvi kompleti besplatnih udžbenika koje je kupio grad Beograd, a od ponedeljka 21. avgusta će knjige biti isporučivane u većem broju.
Oko 190.000 kompleta će biti raspoređeno, a roditelji će moći da ih preuzmu uz potpis ili osobu koju su ovlastili.
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić objasnio je pre dva dana da svaka škola bira izdavača kao i ranije, da se potpisuju ugovori sa izdavačima udžbenika i za osnovne i za srednje škole, i jedina je razlika što će ovog puta grad platiti.
Kako se navodi na sajtu Ministarstva prosvete, svi udžbenici koji su prošli stručnu ocenu i imaju odobrenje Ministarstva do 1. februara, uvršteni su u Katalog udžbenika i mogu se koristiti u narednoj školskoj godini.
Priručnici odobreni u skladu sa Zakonom o udžbenicima unose se u Katalog priručnika. Škole biraju udžbenike iz Kataloga udžbenika na period od četiri godine.
U svakoj školi nastavničko veće donosi odluku o izboru udžbenika na obrazloženi predlog stručnih veća za oblasti predmeta, odnosno stručnog veća za razrednu nastavu.
U svim odeljenjima istog razreda u školi, za isti predmet koristi se isti udžbenik jednog izdavača, a cene udžbenika formiraju se na tržištu.
Škola – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
DRUŠTVO
Ministarstvo prosvete donelo smernice za osnovne i srednje škole
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala