- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: NATO se vratio hladnoratovskim šemama

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva odbrane Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Severnoatlantska alijansa se na samitu u Viljnusu u julu 2023. godine definitivno vratila šemama Hladnog rata protiv Rusije, izjavio je tokom II Međunarodnog antifašističkog kongresa u Minsku zamenik ministra odbrane Ruske Federacije i načelnik Glavne vojno-političke uprave Oružane snage Rusije Viktor Goremikin.
Zamenik ministra je podsetio da je u dokumentima samita Rusija označena kao najznačajnija i direktna bezbednosna pretnja alijansi.
„Kolektivni Zapad nije spreman da se pomiri sa formiranjem multipolarnog sveta, namerava da brani svoju hegemoniju svim sredstvima, uključujući vojnim“, istakao je Goremikin.
On je takođe podsetio da je NATO doneo odluku da se u slučaju postojanja pretnje jednoj od članica alijanse u roku od mesec dana može rasporediti trista hiljada vojnika bloka sa mogućnošću da se isturene formacije angažuju u neprijateljstvima u roku od tri dana.
„Predviđene su mere dugoročne podrške Ukrajine i modernizacija ukrajinske armije prema NATO standardima. Kijevu su data obećanja o snabdevanju najsavremenijim i dalekometnim oružjem“, istakao je general-pukovnik.
Zamenik ministra odbrane ukazao je na to da kolektivni Zapad nastavlja da pumpa Ukrajinu oružjem i primorava Kijev na samoubistvena kontraofanzivna dejstva.

NATO koristi ukrajinsku krizu kao povod za povećanje svojih grupa. U toku je još jedna faza proširenja Alijanse. U istočnoj i centralnoj Evropi modernizuje se vojna infrastruktura, raspoređuje jurišno naoružanje“, objasnio je on.

Takođe je rekao da je generalna komanda Poljske pojačala vojno prisustvo na istoku zemlje u blizini granica Belorusije i Rusije.
Goremikin je ocenio da su u uslovima izuzetno velikog zaoštravanja pretnji i aktivnosti NATO blizu granica Savezne države, Moskva i Minsk prinuđeni da preduzimaju recipročne mere.
„Najvažnija od njih je raspoređivanje nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Belorusije“, poručio je on.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.
Belorusi lider Aleksandar Lukašenko je 6. jula izjavio da će sve rusko nuklearno oružje koje je planirano da bude prebačeno u Belorusiju stići u zemlju do kraja godine i da je „veći deo premešten i nalazi se u Belorusiji“.
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
SVET
Pentagon: Nismo promenili status nuklearnih snaga zbog poteza Rusije i Belorusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala