- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kreće se u „otkrivanje zavere“ 15 godina kasnije: „Jednostavno rečeno – prevara“

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaFormula 1
Formula 1 - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
Pratite nas
Advokatski tim nekadašnjeg vozača Ferarija Felipea Mase najavili su pokretanje pravnog postupka protiv čelnika Formule 1 u kome će zahtevati nadoknadu štete zbog navodne „zavere“ koja je odlučila šampionat 2008. godine.
Prethodno je šefovima Formule 1 dostavljeno formalno pismo na osam strana. Pismo su 15. avgusta dobili izvršni direktor F1 Stefano Domenikali i predsednik Svetske automibilske industrije Mohamed Ben Sulejman.
Pismo je zapravo fomralnost koja mora da se ispoštuje pre poktetanja pravnog postupka.
Advokatska kancelarija iz Londona koja zastupa Masu navodi da je on bio „žrtva zavere koju su organizovali pojedinci sa samog vrha Formule 1 zajedno sa FIA i menadžmentom Formule 1“.
Dodaje se da je zbog toga Masa ostao bez desetina miliona evra zarade i bonusa te da je to sve rezultat namernog sudara koji je izazvao drugi vozač na trci u Singapuru 2008. te da je sve to zataškano pre nego što je godinu dana kasnije preraslo u skandal.
Udes je Masu koštao odlučujućih poena u borbi za titulu koja je na kraju pripala tada vozaču Meklarena Luisu Hamiltonu. Bila je to prva šampionska titula u Hamiltonovoj karijeri.
Masa je u momemtu udesa bio vodeći na trci u Singapuru kada se u 14. krugu Nelson Pike zakucao u zid. Na stazu je izašlo bezbednosno vozilo i iz toga je na kraju najviše profitirao Fernando Alonso, koji je na kraju slavio na toj trci. To je titulu donelo Hamiltonu koji je imao samo jedan poen više od Mase u generalnom poretku.
U tom momentu se nije pričalo o incidentu, ali je sve naredne godine preraslo u skandal kada je Pike rekao da su mu čelnici tima naredili da se zakuca u zid.
„Jednostavno rečeno, gospodin Masa je trebalo da bude šampion 2008, a F1 i FIA su namerno ignorisali nedozvoljeno ponašanje i prevarom mu odutele titulu. Gospodin Masa ne može u potpunosti da zna koliki su njegovi finansijski gubici u ovom momentu, ali smatramo da se mere desetinama miliona evra. Taj iznos čak i ne pokriva moralne gubitke i štetu nanetu njegovoj reputaciji“, navodi se u pismu.
Masa se za savet obratio i nekadašnjem prvom čoveku Formule 1, Barniju Eklstonu, koji je u martu naveo da je nekadašnji predsednik FIA Maks Mozli 2008. znao da je tadašnji vozač Renoa Nelson Pike namerno izazvao udes ali da nije preduzeo nikakvu akciju.
Međutim, u telefonskoj izjavi za Rojters, Eklston je rekao da se ne seća te svoje izjave, ali je dodao i da ga ni Masa ni njegovi advokati nisu kontaktirali po tom pitanju.
U ime FIA se po ovom pitanju oglasio zvanični portparol koji je potvrdio da je pismo stiglo te naveo da se trenutno situacija razmatra i da daljih komentara neče biti u ovom momentu. Formula 1 se nije zvanično oglasila.
Iz advokatske kancelarije koja zastupa Masu čekaju samo da istekne zadati rok od 14 dana koliko F1 i FIA imaju da odgovore na pismo o namerama kako bi i zvanično pokrenuli postupak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala