- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Više vrsta žaba je biofluorescento: Sjaj služi kao vid komunikacije

© Sputnik / Valeriй MelьnikovŽaba
Žaba - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Pratite nas
Daleko više vrsta žaba je biofluorescento, odnosno emituju svetlost plave boje, nego što se ranije mislilo, preneo je danas Sajens njuz.
Istraživanje stotina primeraka žaba u Južnoj Americi pokazalo je da fluorescentan sjaj mnogih vrsta žaba ima ulogu u komunikaciji sa pripadnicima iste vrste.

''Nalazi su podsetnik da proverimo sopstvenu, ljudsku percepciju. Veoma smo vizuelno dominantni u smislu naših čula. I druge životinje su takođe, ali one možda doživljavaju vizuelni svet drugačije od nas'', rekla je naučnica Dženifer Lemb sa Univerziteta Sent Klaud u Minesoti, prenosi portal.

Biofluorescencija, apsorpcija svetlosti na određenoj talasnoj dužini, odnosno boji, nakon čega se emituje na drugoj dužini s nižim intezitetom, javlja se kod mnogih životinja, a u proteklim godinama istraživači su je uočili čak i kod osa i veverica.
Biofluorescencija je prvi put otkrivena kod žaba 2017. godine, nakon čega su istraživači testirali više vodozemaca na fluorescenciju, rekla je evolutivna biološkinja sa Univerziteta u Talahasiju, Kortni Vičer, i dodala da su one uglavnom isijavale ljubičasto ili plavo svetlo.
Od marta do maja 2022. njen tim je uhvatio i osvetlio 528 pojedinačnih žaba u Brazilu, Kolumbiji, Ekvadoru i Peruu i izmerio svako ponovo emitovano svetlo.
Svih 151 vrsta žaba koje su testirali imale su određeni stepen fluorescencije, u rasponu od dva procenta prvobitnog intenziteta svetlosti do preko 90 procenata, a pre te studije, manje od 20 od 42 vrste žaba koje su prethodno testirane, smatrane su fluorescentnim.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala