- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Uništeni tenk ukrajinske vojske u pravcu Artjomovska - Sputnik Srbija

UŽIVO Lukašenko: Ciljevi specijalne operacije su već ispunjeni; Amerika odobrila isporuke F-16 Kijevu

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 540. dan. Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, posebno u zaporoškom pravcu. Ruske raketne snage uništile su uporište ukrajinske PVO u Kramatorsku.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
23:16 17.08.2023
SAD su dale odobrenje Danskoj i Holandiji da mogu da predaju Kijevu lovce F-16 nakon završetka obuke ukrajinskih pilota, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Vašingtonu.
Prema njihovim rečima, Vašington je dvema evropskim zemljama dao formalna uveravanja da će SAD ubrzati formalno odobrenje svih neophodnih zahteva za slanje ovih letelica u Kijev kada ukrajinski piloti završe odgovarajuću obuku.
Konkretno, prema izvoru agencije, državni sekretar Entoni Blinken poslao je pisma svojim kolegama iz Danske i Holandije, uveravajući ih da će ti zahtevi „biti odobreni“.
„Pišem da izrazim punu podršku Sjedinjenih Država u vezi sa prebacivanjem borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, kao i sa obukom ukrajinskih pilota od strane kvalifikovanih instruktora F-16“, sledi iz pisma u koje su novinari imali uvid.
22:43 17.08.2023
22:41 17.08.2023
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
RUSIJA
Lukašenko: Ukrajina je pre početka specijalne operacije pretila Belorusiji raketama
22:41 17.08.2023
Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, nije bilo žrtava i niti štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Teritorija Belgorodske oblasti, posebno delovi koji se graniče sa Ukrajinom, gotovo svakodnevno su mete napada dronovima.
20:30 17.08.2023
Sastanak ruskog lidera Vladimira Putin i beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
RUSIJA
Čuvaj mi leđa: Lukašenko se prisetio Putinovih reči uoči početka operacije
19:45 17.08.2023
Ciljevi specijalne vojne operacije su realizovani, jer buduća Ukrajina nikada neće biti tako agresivna prema Ruskoj Federaciji kao ranije, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu ukrajinskoj novinarki Dijani Pančenko.
Lukašenka su pitali da li mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao kada će smatrati da su ciljevi SVO ispunjeni za Rusiju.
„Nismo sa njim razgovarali o toj temi u takvom duhu“, odgovorio je beloruski predsednik.
"Međutim, usuđujem se da iznesem svoj stav. Ciljevi SVO su već postignuti. Ukrajina nikada neće biti tako agresivna prema Rusiji nakon završetka ovog rata, kao što je bila pre rata", istakao je on.
18:11 17.08.2023
Ruski predsednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa iranskim kolegom Ibrahimom Raisijem o pitanjima saradnje u međunarodnim poslovima, uključujući o pridruživanju Teherana BRIKS-u, saopštila je pres služba Kremlja.
Takođe se napominje da su Putin i Raisi tokom razgovora potvrdili nameru da i dalje razvijaju saradnju u sektoru trgovine, energetike, transporta, logistike i životne sredine.
Pored toga, obe strane su „izrazile zadovoljstvo postignutim visokim nivoom rusko-iranskih odnosa“, saopštila je pres-služba.
17:47 17.08.2023
Češka bi mogla da isporuči Ukrajini helikoptere sovjetske proizvodnje Mi-24, izjavila je češka ministarka odbrane Jana Černohova.
Češka je već dobila četiri nova američka helikoptera, kojima će zameniti sovjetsku opremu.
Istovremeno, prema rečima Černohove, helikopteri Mi-24 sovjetske proizvodnje, koji su služili duže nego što se očekivalo, Ukrajini će biti od koristi.
14:53 17.08.2023
CIA je upozorila američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ukrajinska kontraofanziva neće biti ovenčana uspehom, objavio je na svom sajtu američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.
"Blinken je od CIA saznao da ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate. To je bio šou Zelenskog i neki iz administracije su poverovali u tu besmislicu", navodi Herš reči saradnika CIA.
14:24 17.08.2023
14:21 17.08.2023
Ukrajina mora da ostvari neke vojne uspehe do kraja jeseni, piše nemački "Bild".
"Ukrajinske snage imaju vremena do novembra da pređu u kontraofanzivu", navodi se u tekstu i dodaje da nakon toga dolazi zima i o novim ofanzivnim dejstvima moći će da se govori tek u februaru.
"Bild" piše i o značajnim gubicima ukrajinske vojske, bez obzira na informacije koje stižu iz Kijeva.
14:07 17.08.2023
Švedski parlament izglasao je novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 3,2 milijarde švedskih kruna (skoro 300 miliona dolara).
Kako se navodi u saopštenju parlamenta, odobrena je isporuka dodatne odbrambene tehnike, uključujući rezervne delove, municiju, opremu za deminiranje, transportna sredstva i drugo.
Podsetimo, Švedska je u julu saopštila da će izdvojiti 522m6 miliona evra za projekte obnove Ukrajine.
13:35 17.08.2023
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šef NATO: Konačna odluka o slanju lovaca F-16 Kijevu još nije doneta
13:03 17.08.2023
Savetnik šefa kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak kritikovao je bivšeg francuskog predsednika Nikolu Sarkozija zbog izjave o Krimu i novim ruskim teritorijama, okarakterisavši to kao „fantastičnu zločinačku logiku“.
To, kako je dodao, predstavlja jedan od fundamentalnih razloga za rat koji se danas vodi.
Podsetimo, Sarkozi je rekao da je Krim istorijski ruska teritorija, da njegovi stanovnici sebe smatraju Rusima, kao i da je priča o njegovom vraćanju Ukrajini iluzija.
On je takođe izrazio ideju o održavanju sličnih referenduma u ​​novim regionima Rusije kako bi se „konačno i transparentno“ zatvorilo pitanje vraćanja ovih teritorija Ukrajini, osim ako ona ne želi „zamrznuti konflikt“.
„Nema nikakvih novih teritorija Rusije, nikakvih prava Rusije na referendume, niti kulturnih i jezičkih osobenosti“, napisao je Podoljak na mreži H (nekadašnji Tviter).
12:51 17.08.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu tokom prethodnog dana više od 175 vojnika;
Oružane snage Rusije odbile su šest napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska, a tokom prethodnog dana likvidirano je gotovo 125 ukrajinskih vojnika;
Ruske snage likvidirale su tokom proteklog dana gotovo 55 vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku haubicu „akacija“ Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu;
Ukrajinska vojska uništila je dva komandna punkta za dronove i skladište municije u DNR;
Oružane snage Rusije su u donjeckom pravcu odbile četiri napada ukrajinske vojske u blizini Zaliznjanskog, Staromihajlovke i Krasnogorovke;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 195 vojnika u zaporoškom pravcu; Jurišni odredi Oružanih snaga Rusije izveli su uspešnu ofanzivu u donjeckom pravcu, poboljšali položaje duž prve linije fronta;
Oružane snage Rusije su u raketnom napadu na stanici Meževa u Dnjepropetrovskoj oblasti uništile vojni ešalon sa municijom;
Ruski sistemi PVO su prethodnog dana uništili 18 ukrajinskih dronova. Oružane snage Ukrajine su u donjeckom pravcu tokom prethodnog dana izgubile gotovo 310 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana gotovo 30 vojnika u hersonskom pravcu.
12:30 17.08.2023
Nemačka je u poslednjih nedelju dana isporučila Ukrajini dva PVO sistema IRIS-T, modifikacija SLS, kao i više od 4.300 dimnih bombi i municije, proizlazi iz ažuriranog spiska sa sajta nemačke vlade.
12:15 17.08.2023
Donjeck je drugi put danas na udaru ukrajinskih snaga koje primenjuju kasetnu municiju.
10:59 17.08.2023
Moskovski sud kaznio je "Gugl" sa tri miliona rubalja (31.000 dolara) zbog toga što nije uklonio fejk video-snimke o specijalnoj vojnoj operaciji.
10:46 17.08.2023
Ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske na tenkovima i američkim oklopnim vozilima „strajker“ na prilazima zaporoškom selu Rabotino, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
On je dodao da su borbe trajale nekoliko sati, ukrajinski vojnici su poraženi i povukli su se, a po njima trenutno dejstvuje ruska avijacija.
Pored toga, Rogov je istakao da se žestoke borbe nastavljaju i u pravcu Vremjovska.
10:11 17.08.2023
Ukrajinske snage spremaju se da u borbama na zaporoškom frontu upotrebe britanske tenkove „čelindžer“, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Danas je jasno potvrđeno da se ukrajinska vojska sprema da u borbe u orehovskom pravcu na zaporoškoj liniji fronta ubaci i britanske tenkove ‘čelindžer’. Videćemo koliko jače i brže gore britanski tenkovi od nemačkih ‘leoparda’“, istakao je Rogov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala