- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerikanac sa srpskim korenima stigao u Partizan!

© AFP 2023 / KARIM SAHIBFrenk Kaminski
Frenk Kaminski - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Pratite nas
Frenk Kaminski, američki košarkaš koji ima srpske korene, potpisao je jednogodišnji ugovor sa beogradskim Partizanom!
Kaminski ima srpske korene, što je i priznao u intervjuu pre nekoliko godina za Koš magazin.
„Bio sam u Srbiji pre dve godine zbog kampanje 'Košarka bez granica' i tada su ljudi u nacionalnom timu Srbije saznali da imam srpske korene i da sam, dok sam odrastao, igrao na srpskim turnirima u Čikagu i širom srednjeg zapada“, rekao je Kaminski.
Prethodnih godina se pominjalo da bi Kaminski mogao čak da zaigra i za reprezentaciju Srbije.
„Imam srpske korene, ali postoji veliki broj igrača u Srbiji koji su odrasli igrajući u srpskom sistemu i ja ne bih hteo da 'stanem ni na čije nožne prste'. Ali moramo prvo imati dijalog o tome, moraju me prvo želeti, i u isto vreme, kao što sam već rekao, ne bih hteo da zauzmem nečije mesto. Nisam imao nikakav dijalog sa selektorom o tome“, dodao je Frenk tada, u vreme kada je selektor Srbije bio Igor Kokoškov.
On nastupa na poziciji centra, ima 30 godina, visok je 213 centimetara i u NBA ligi je imao osmogodišnji staž.
U NBA je stigao 2015. godine kada je izabran kao deveti pik na draftu od strane Šarlot Hornetsa gde je proveo četiri sezone.
Usledio je trogodišnji boravak u Finiksu, a potom je bio saigrač Bogdana Bogdanovića u Atlanti pre nego što je poslat u Hjuston gde se nije dugo zadržao i ovoga leta se odlučio na selidbu u Evropu, odnosno u Srbiju, zemlju svojih korena.
Kaminskog odlikuje dobar šut za tri poena, a u NBA ligi je odigrao 413 utakmica, prosečno je beležio 8,8 poena uz 3,8 skokova i 1,6 asistencija, a veoma je zanimljivo da je u sezoni kada je igrao sa Bogdanovićem imao najbolje procente šuta, 47 posto za tri poena i 56 posto za dva.
Kaminskog odlikuje dobar šut za tri poena, a u NBA ligi je odigrao 413 utakmica, prosečno je beležio 8,8 poena uz 3,8 skokova i 1,6 asistencija, a veoma je zanimljivo da je u sezoni kada je igrao sa Bogdanovićem imao najbolje procente šuta, 47 posto za tri poena i 56 posto za dva.
S obzirom na to da je Partizan u prethodne dve sezone na poziciji centra imao teškaša u vidu Matijasa Lesora, ostaje da se vidi kako će trener Željko Obradović ukomponovati Kaminskog u novi tim pošto je on daleko lakša petica od snažnog Francuza.
Ipak, veoma zanimljivo će videti centarski tandem Kaminski-Smailagić koji može da napadne i šutem sa tri poena, ali i brzinom u odnosu na rivale, u čemu će značajnu ulogu, kao i prethodnih sezona, imati sada već starosedelac Zek Ledej.
Podsetimo, Partizan su ovog leta napustili, uz Lesora, Dante Egzum, Janis Papapetru i Jam Madar, a u ekipu su prethodno stigli Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka i Pi Džej Dozir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala