- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Deseti „Kustendorf klasik“ u znaku mladih umetnika iz Srbije i Rusije

© Foto : Ustupljeno SputnjikuOleg Akuratov
Oleg Akuratov - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Pratite nas
Festival klasične muzike „Kustendorf klasik“ biće održan 2. i 3. septembra u Drvengradu (Mokra Gora).
U takmičarskom delu festivala nastupiće mladi muzičari iz Srbije i Rusije - studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda, Niša, Moskve, Omska, Tjumenja, Orenburga, Hanti-Mansijska i prvi put studenti sa odseka Muzičke umetnosti, Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini/Kosovska Mitrovica.
O dobitnicima nagrade festivala „Zlatna matrijoška“, odlučiće međunarodni žiri koji će činiti dirigent Mihail Golikov, umetnički direktor i glavni dirigent Državnog simfonijskog orkestra Lenjingradske oblasti, zatim Danijela Jović, direktorka Škole za muzičke talente u Ćupriji i kompozitor, dirigent, multiinstrumentalista i producent Aleksandar Sedlar.

Oleg Akuratov prvi put na Mećavniku

Uvečernjim satima biće koncerti proslavljenih domaćih i svetskih umetnika.
Na festivalu će prvi put nastupiti ruski pijanista, kompozitor i vokalni solista Oleg Akuratov i naš mladi violončelista Petar Pejčić u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Radeta Pejčića.
Program festivala obogatiće i nastupi učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i muzičke škole „Mokranjac“ iz Beograda.
© Foto : Sputnjiku ustupio Kustendorf klasik/ Clara EvensPetar Pejčić
Petar Pejčić - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2023
Petar Pejčić
Pijanista Oleg Akuratov uživa veliku popularnost u Rusiji.
Dobitnik je Nagrade predsednika Ruske federacije, pobednik brojnih međunarodnih takmičenja, a bio je i superfinalista televizijskog projekta „Glas“.
Na zatvaranju Paraolimpijskih igara 2014. godine u Sočiju otpevao je himnu u solo izvedbi, učestvovao je na gala koncertu „Međunarodni dan džeza 2018“, svirao je pred papom i kraljicom Elizabetom.
Kao dobitnik nagrade i najmlađi finalista Međunarodnog takmičenja „Kraljica Elizabeta“ u Briselu, violončelista Petar Pejčić jedan je od najperspektivnijih umetnika svoje generacije.
Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, uključujući „Kraljica Elizabeta“ (Belgija), „Pablo Kazals“ (Španija), „Ana Kul“ (Austrija) i „Feliks Mendelson“ (Nemačka).
Svira na violončelu Đuzepe Gvarneri ‘filius Andreae’ (1694, Kremona), koji mu je velikodušno ustupila ,,Beare's International Violin Society” fondacija.
Za deset godina od osnivanja festivala, na Mećavniku su nastupale vrhunske zvezde klasične muzičke scene među kojima su Denis Macujev, Aleksandar Madžar, Valeri Gergijev, Nemanja Radulović, Julijan Rahlin, Roman Simović, Srba Dinić, Narek Haknazarjan, Jurij Bašmet, Justus Grim, Milijana Nikolić.
„Kustendorf klasik“ daje priliku mnogim izvođačima da prvi put nastupe na tako visokom nivou, da se upoznaju sa majstorima umetnosti, da podele iskustva i utiske sa vršnjacima iz drugih zemalja i što je najvažnije festival postaje odskočna daska za razvoj muzičke karijere.
Festival „Kustendorf klasik“ zajednički je projekat srpskog režisera Emira Kusturice i kompanije „Gasprom njeft“.
Ruski pijanista Boris Berezovski - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
SRBIJA
EKSKLUZIVNO Sad na Zapad ne idem čak i da me pozovu: Poruka čuvenog ruskog pijaniste Berezovskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala