- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski tenk u Harkovskoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Kijev se ne nada da će skoro dobiti F-16

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 539. dan. Ukrajinska vojska trpi velike gubitke na više delova fronta. Ruska vojska odbila je više napada snaga Kijeva u pravcu Krasnog Limana.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:04 16.08.2023
Kijev pokušava da dobije pozivnicu za samit G20 u Indiji, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki, prenosi Evropska Pravda.
"Mi i partneri radimo na tome da budemo među pozvanima - kako sa Indijom, tako i sa drugim partnerima koji su među učesnicima ovog samita. Zajedno sa partnerima radimo na tome da dobijemo pozivnicu za samit", rekao je on.
Prema rečima Točickog, ukrajinske vlasti žele da učestvuju u događaju zbog činjenice da će se tamo razgovarati o ekonomskim problemima.
21:54 16.08.2023
Oružane snage Ukrajine neće dobiti lovce F-16 ni na jesen ove godine niti na zimu, priznao je portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.
Prema njegovim rečima, Kijev se baš nadao da će ove letelice ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine.
Ignat se ipak nada da će ukrajinski piloti „uskoro“ početi obuku na F-16, ali nije naveo konkretan datum.
20:55 16.08.2023
Eksplozija u Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.
20:01 16.08.2023
U Zaporoškoj oblasti uvedene su nagrade za uništenu stranu vojnu tehniku, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Evgenije Balicki na Prvom kanalu.
"Naši momci iz Korneta (protivtenkovski raketni sistem) uništavaju veliku količinu tehnike i za to dobijaju novac. Vršimo isplate za svaki uništeni komad gvožđa, to će se i nastaviti“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, naoružanje koje su Oružane snage Ukrajine dobile pokazalo se krajnje neuspešno u borbi. Činjenica je da je zapadna teška tehnika uglavnom namenjena za odbranu i za borbe u pustinji, a ne za ofanzivu. Tenkovi koje dobija Kijev ne mogu da prođu minska polja.
Oštećena zapadna oprema biće korišćena kao staro gvožđe.
17:22 16.08.2023
Komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski priznao je da se situacija u pravcu Kipjanska pogoršava, prenosi Military Media Center, koju koordinira Ministarstvo odbrane Ukrajine.
"Zbog zaoštravanja situacije na kupjanskom pravcu, veći deo dana sam proveo u jedinicama koje su vodile odbranu na periferiji grada“, rekao je komandant.
On je takođe izrazio bojazan da bi ruska vojska mogla blokirati, a zatim i „zauzeti“ Kupjansk.
17:16 16.08.2023
Rabota reaktivnыh sistem zalpovogo ognя Grad VS RF v zone provedeniя SVO - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijevski režim bacio poslednje rezerve na zaporoški front
15:14 16.08.2023
Šef kabineta generalnog sekretara NATO Stijan Jensen smatra da nije trebalo da govori o ustupanju teritorije Ukrajine Rusiji u zamenu za članstvo u NATO, piše list Verdens Gang.
„Moja izjava o ovom pitanju bila je deo šire diskusije o mogućim budućim scenarijima u Ukrajini i nisam to trebalo da kažem. Bilo je pogrešno“, rekao je on.
Stijan Jensen je ranije saopštio da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji.
14:25 16.08.2023
U Brjanskoj oblasti osujećen je pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da se probije na teritoriju oblasti.
Četvorica diverzanata su likvidirana, saopštio je FSB. Pronađen je inostrano oružje, eksplozivne naprave i navigacije, kao i FPV dronovi sa nalepnicama "vlasništvo FSB Rusije".
Pretpostavlja se da je grupa pripremala provokaciju i diverzije na ruskoj teritoriji.
13:51 16.08.2023
Ukrajinska vojska sprema nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
„Zelenskom ostaje sve manje vremena da pokaže Zapadu uspeh svoje kontraofanzive, zato će Oružane snage Ukrajine pre jesenje sezone kiša preduzeti nov pokušaj velikog prodora na zaporoškom frontu“, istakao je Rogov.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage poslednjih meseci na zaporoškom frontu nisu uspele da probiju prvu liniju odbrane i probiju se do obale Azovskog mora, kako su želele.
Sagovornik je istakao da su najizvesniji pravci u kojima bi ukrajinske snage mogle da pokušaju nov prodor područje Vremjovska prema Staromlinovki, orehovski pravac kod Rabotina ili forsiranje Dnjepra na području Zaporoške nuklearke.
13:36 16.08.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Zapadna grupa snaga ruske vojske izvela je ofanzivu u kupjanskom pravcu i poboljšala položaje duž ivice prve linije fronta;
Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana odbile dva napada ukrajinske vojske na području naselja Rabotino i Verbovo u zaporoškom pravcu;
Oružane snage Rusije odbile su devet napada ukrajinske vojske u LNR i Harkovskoj oblasti;
PVO sredstva Rusije u blizini Novotroickog u DNR oborila su ukrajinski avion Su-25;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 85 vojnika u kupjanskom pravcu;
Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 250 vojnika u donjeckom pravcu, ruska vojska odbila je 5 napada;
Ukrajinske snage tokom dana u južnodonjeckom pravcu izgubile više od 140 vojnika;
Oružane snage Ukrajine izgubile su u toku prethodnog dana gotovo 55 vojnika u krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije na području Torecka u DNR uništile su skladište municije 24. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu CT-68 za otkrivanje, prepoznavanje i praćenje vazdušnih meta na području Pervomajskog;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Kirovo u Zaporoškoj oblasti;
Ruska PVO sredstva presrela su 4 projektila „hajmars“, 2 projektila „uragan“ i oborila 26 ukrajinskih dronova u zoni specijalne operacije,Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana izgubile gotovo 170 vojnika u zaporoškom pravcu.
12:46 16.08.2023
Od početka avgusta više od 400 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno na hersonskom delu fronta, rekao je v.d. lidera Hersonske oblasti Vladimir Saldo komentarišući ukrajinske gubitke.
11:19 16.08.2023
11:12 16.08.2023
PVO je u prepodnevnim satima otkrila i uništila ukrajinski dron kojim su snage Kijeva nameravale da izvedu napad na objekte na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
10:44 16.08.2023
Na pomolu je raskol između ukrajinske komande i administracije predsednika Vladimira Zelenskog zbog neuspešne kontraofanzive, objavio je "Njuzvik" pozivajući se na izvore.
Kako se navodi u članku, vojska, uključujući vrhovnog komandanta Valerija Zalužnog, žele da nastave ofanzivu.
Administraciji Zelenskog su u početku predstavljene preterano optimistične ocene koje dovode u zabludu a to je, navodno, izazvalo nezadovoljstvo vlasti.
09:57 16.08.2023
Oko 500 ukrajinskih vojnika odbilo je da krene u ofanzivu u zaporoškom pravcu, saopštio je v.d. gubernatora te oblasti Evgenije Balicki.
Prema njegovim rečima, oni su svedoci velikih gubitaka ukrajinskih snaga i ne žele da budu topovsko meso. Balicki je naveo da je ukrajinska vojska samo u toku prethodne noći izgubila 132 vojnika.
09:24 16.08.2023
Pripadnici grupe "Dnjepar" uništili su u prethodna 24 sata sistem "Grad", dva minobacača i likvidirali 38 vojnika ukrajinskih snaga u blizini Hersona, rekao je za Sputnjik izvor dobro upoznat sa situacijom.
08:53 16.08.2023
Oružane snage Ukrajine su tokom protekle noći izgubile više od 130 vojnika u zaporoškom pravcu na kontakt liniji, saopštio je na Telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.
On je dodao da su pripadnici dva od tri aeromobilna bataljona ukrajinskih snaga, zbog lošeg moralno-psihičkog stanja, njih oko 500, odbili da učestvuju u ofanzivi na kontakt liniji u zaporoškom pravcu.
08:38 16.08.2023
Turska nastavlja da razgovara sa Ujedinjenim nacijama i Zapadom o obnavljanju prehrambenog sporazuma, a u kontaktu je i sa ruskom stranom, izjavio je izvor koji učestvuje u pregovorima u Ankari za Sputnjik.
Sagovornik agencije je istakao da su pregovori Sjedinjenih Američkih Država sa Turskom o alternativama prehrambenog sporazuma bili na nivou predloga i razmatranja, nema konkretnih rezultata.
07:41 16.08.2023
Skladišta i silosi sa žitom oštećeni su u luci u Izmailu u Odeskoj oblasti, saopštio je šef vojne administracije te oblasti Oleg Kiper.
07:29 16.08.2023
Snage Kijeva ispalile su na Donjeck 11 projektila u roku od deset minuta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala