- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Rusiji napravljen univerzalni jurišni bespilotni brod

© Sputnik / Igor Zarembo / Uđi u bazu fotografijaRuski brodovi na dušecima
Ruski brodovi na dušecima - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Univerzalni brod bez posade na bazi platforme tipa „vizir“ napravljen je u Rusiji za obavljanje zadataka jurišnog morskog drona, a koristi se i za transport vojnika i tereta, izjavio je za Sputnjik generalni direktor holdinga „Kingisepške fabrike“ Mihail Danilenko na forumu „Armija 2023“.
„Brod bez posade ima glavni motor, akumulatore i može da radi u ekonomičnom režimu na bazi hibridnog motora. U borbi protiv oružja, na primer, dronova, na njega se mogu staviti krupnokalibarski meci i lake rakete“, rekao je on.
Prilikom malih brzina brod-dron može da pređe oko 600 kilometara, na većim brzinama je kilometraža manja. Može da se kreće brzinom od oko 80 kilometara na sat.
Danilenko je naveo da je na Forumu predstavljen hidrografski brod GRK 700 „vizir“ koji se koristi za istraživanje zone oko obale i istraživanje morskog dna. Dodao je i da se sa jednog komandnog mesta može upravljati sa šest brodova istovremeno.
Brod je specifičan i po tome što ima algoritam kojim se brod sam vraća u bazu.
„Ako ga neprijatelj presretne, on ima sistem koji ga vodi do tačke gde će se evakuisati. Može da obavlja različite zadatke, da prevozi desantne jedinice do obale, zatim se povlači na bezbednu udaljenost i vraća se u bazu“, rekao je on.
Brod „vizir“ može da presreće morske dronove tako što će na njih lansirati rakete, municiju velikog kalibra, usmeriti sisteme za radioelektronsku borbu i baciti mreže za hvatanje dronova. Specifično je što brod može sam da lansira dron.
Podsetio je da su se brodovi tipa „vizir“ isporučivali fabrici za izgradnju brodova Baltijsk za formiranje brodova na nuklearni pogon projekta 22220. Ukupno su isporučena dva primerka, koji imaju od 150 do 350 konjskih snaga.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se od 14. do 20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“ na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti i aerodromu Kubinka.
Sistem za radio-elektronsku zaštitu od FPV dronova Triton - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
RUSIJA
Ruski tenkovi prvi put dobili sistem radio-elektronske zaštite od FVP dronova „Triton“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala