- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Objavljen snimak napada na Krimski most: Prvi put da je SBU otvoreno preuzela odgovornost

© Sputnik / Dmitriй Gornostaev / Uđi u bazu fotografijaKrimski most
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Šef Službe bezbednosti Ukrajine Vasilij Maljuk priznao je da iza napada na Krimski most 8. oktobra 2022. godine i 17. jula ove godine stoji Kijev, a ukrajinski resor predao je američkom kanalu Si-En-En video snimak napada.

„Ovo je prvi slučaj da je Služba bezbednosti Ukrajine otvoreno preuzela odgovornost za ovu operaciju“, ističe TV kanal.

Na kadrovima se vidi jedna eksplozija iznad automobilskog, a druga ispod železničkog dela mosta, kao i sam pomorski dron, koji eksplodira ispod mosta.
Maljuk je za Si-En-En istakao da je primenjeni dron pod nazivom „Sea Baby“ („Morska beba“) rezultat višemesečnog rada.

„Pomorski površinski dronovi su jedinstven izum Službe bezbednosti Ukrajine. Nijedna od privatnih kompanija nije umešana u ovo. Ovim dronovima smo nedavno uspešno gađali Krimski most, veliki desantni brod ‘Olengorski gornjak’ i tanker SIG“, rekao je on.

Šef SBU tvrdi da su zapadne zemlje ispoljile interesovanje za proces operacija povezanih sa Krimskim mostom, iako u njima ne učestvuju.
„Oni ne učestvuju u našim operacijama i ne isporučuju nam nikakvu opremu ili bilo šta drugo. Ovi dronovi se proizvode u tajnom proizvodnom preduzeću na ukrajinskoj teritoriji“, naglasio je Maljuk.
On je dodao da Kijev „radi na novim zanimljivim operacijama, uključujući u Crnom moru“.
Ranije je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov potvrdio da je SBU učestvovala ne samo u prvom, već i u drugom napadu na Krimski most.
Podsećamo, 17. jula noću kijevski režim je izveo napad na Krimski most pomoću dva bespilotna plovila. Tom prilikom su poginule dve osobe, bračni par, a povređena je njihova maloletna ćerka.
To je drugi napad u manje od godinu dana. U oktobru 2022. na Krimskom mostu je eksplodirao kamion, usled čega se zapalilo sedam cisterna s gorivom. Došlo je do delimičnog urušavanja dve automobiske trake na mostu. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je tada da su izvršioci i naručioci ovog incidenta specijalne službe Ukrajine.
Pogled moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj: Kolektivni Zapad zatvara oči na terorističke napade Kijeva protiv Rusije, odlično to znamo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala