- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski tenk „proriv“ pokreće veštačka inteligencija /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaTenk T-90M "proriv" u zoni specijalne vojne operacije
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Tehnologija veštačke inteligencije ugrađena je u tenk T-90 „proriv“, rekao je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2023“ šef Uprave za razvoj tehnologija veštačke inteligencije Ministarstva odbrane Rusije Vasilij Elistratov.

Tenk T-90 ‘proriv’ jedan je od malobrojnih oklopnih vozila u koje je već sada ugrađena tehnologija veštačke inteligencije“, rekao je on televiziji „Zvezda“.

Elistratov je dodao da se oklopna tehnika, koja se obnavlja posle akcija u zoni specijalne vojne operacije, vraća modernizovana na teren i sa elementima veštačke inteligencije.
„To su mašine za praćenje ciljeva koje zapravo mogu da zamene vojnika koji navodi top na cilj, međutim, vojnik ipak na kraju izdaje naredbu za upotrebu oružja. Top ima i sistem koji mu osigurava bezbednost. Elektronski sistem oklopnog naoružanja i tehnike može da bude osnova za upotrebu tenka bez posade“, dodao je on.
Veštačka inteligencija i robotizacija značajno šire mogućnosti u naoružanju i čuvaju živote vojnika. Elistratov je istakao da je ovo istorijski trenutak u kome je nastao novi rod vojske koji se zasniva na robotehnici i veštačkoj inteligenciji.
Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2023“ održava se od 14. do 20. avgusta u kongresno-izložbenom prostoru „Patriot“ na poligonu Alabino u Moskovskoj oblasti.
Posetitelь fotografiruetsя na Meždunarodnom voenno-tehničeskom forume ARMIЯ-2023, Rossiя - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
MULTIMEDIJA
Dronovi, tenkovi, avioni, rakete... U Moskovskoj oblasti održava se međunarodni vojno-tehnički forum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala