- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkriveno 'tajno oružje' koje kod muškaraca može smanjiti rizik od obolevanja od malignih bolesti

© Sputnik / Lola ĐorđevićPlivanje u bazenu
Plivanje u bazenu - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Muškarci koji džogiraju, plivaju ili voze bicikl mogu da smanje rizik od devet vrsta raka, pokazuje nova studija, a ti rezultati mogli bi da se koriste u vođenju politike javnog zdravlja, tvrde naučnici.
Istraživači su otkrili da muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manu verovatnoću da će razviti rak mozga i vrata, želuca, pankreasa, jetre, creva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.
Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vežbe poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja duži vremenski period.
Nova studija, objavljena u Britiš Džurnal of sports medisin, obuhvata rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milion muškaraca koji su imali u proseku 33 godine. Učesnici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.
Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procenjivali više parametara - uključujući njihovu visinu, težinu, krvni pritisak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost.
Tokom perioda praćenja oko 84 000 ih je dobilo rak, a istraživači su ustanovili da su muškarci s višim nivoom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskim nivoom imali:
– 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata.
– 39 posto manju verovatnoću da će razviti rak jednjaka
– 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca.
– 40 posto manje šanse za rak jetre.
– 18 posto manje šanse za razvoj raka creva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma
– 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega.
– 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća.
– 12 posto manje šanse za razvoj raka pankreasa.
Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući podsticaje za promovisanje aktivnosti usmerenih na povećanje [kardiorespiratorne sposobnosti] kod mladih, napisali su autori, prenosi hrvatski Dnevnik.
Istraživači su otkrili i da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (7 posto) povećanim rizikom od raka prostate i 31 posto većim rizikom od raka kože.
Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugerisalo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda.
Autori su sugerirali i da se veća stopa raka kože može objasniti većom izloženošću UV zračenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala