- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Ministarstvo finansija: Trgovina kriptovalutama u Crnoj Gori je nelegalna

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKriptovaluta bitkojn
Kriptovaluta bitkojn - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
U Crnoj Gori trenutno ne postoji zakonska regulativa koja definiše oblast trgovine kriptovalutama ili poslovanja digitalnom imovinom uopšte, što znači da je taj vid transakcija koji se potencijalno trenutno obavlja u Crnoj Gori, nelegalan, saopšteno je iz Ministarstva finansija.
Iz tog Vladinog resora su podsetili da su, usled saznanja da se takve transakcije obavljaju sa nelegalnog kriptomata, odnosno bankomata za kriptovalute, koji postoji u Tivtu, 13. juna uputili nalog Upravi prihoda i carina da, sa aspekta svojih nadležnosti, izvrši inspekcijsku kontrolu objekta Salon Prive.
„Očekujemo i da se Centralna banka uključi, sa aspekta svojih nadležnosti, kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno Uprava policije i njihova Finansijsko obaveštajna jedinica, posebno imajući u vidu sumnje u moguće transakcije pranja novca uz pomoć kriptovaluta i činjenice da pojedina lica koja se bave ovim delatnostima se nalaze u Crnoj Gori, a istovremeno su pod međunarodnim istragama ili krivično-sudskim procedurama”, rekli su agenciji Mina-biznis iz Ministarstva, odgovarajući na pitanje da li se u Crnoj Gori obavljaju transakcije kriptovalutama.
Oni su kazali da ta oblast nije zakonski uređena, ali da se razmatra mogućnost usvajanja takvih pravnih akata.

Razmatra se zakonska regulativa

„Naime, u okviru Saveta za finansijsku stabilnost, još u novembru prošle godine formirana je Radna grupa sa ciljem analize postojećih zakonskih modela u drugim državama i izrade nacionalnog pravnog akta koji se tiče oblasti digitalne imovine. Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva finansija, čine predstavnici CBCG, Komisije za tržište kapitala i Agencije za nadzor osiguranja, dok svojstvo pridruženog člana imaju predstavnici FOJ-a”, podsetili su iz Ministarstva.
Ta radna grupa, sistematično, uz savetodavnu podršku eksperata Svetske banke, sagledava uporednu praksu u oblasti uređenja digitalne imovine širom sveeta (Kina, Turska, Singapur, Južna Afrika, Srbija) i radi na kreiranju nacionalnih rešenja koja će biti usklađena sa novom EU regulativom o uređenju tržišta kriptoimovine, usvojenom u Evropskom parlamentu 20. maja.
„Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, biće prva zemlja van EU koja će raditi usklađivanje u oblasti uređenja digitalnih imovine sa tekovinama EU”, rekli su iz Ministarstva, prenosi RTCG.
Dakle, u Radnoj grupi, kako su informisali predstavnike Ministarstva, aktivno sumiraju već donesena nacionalna zakonska rešenja u drugim državama, sa stanovišta uticaja na finansijsku stabilnost, zaštitu potrošača, obezbeđenja efikasnog i sigurnog platnog prometa, rizika povezanih sa poreskim tretmanom i sprečavanjem pranja novca i finansiranjem terorizma, kao i aspiracije Crne Gore da postane prva naredna članica EU.
„Očekivanje Radne grupe je da prva verzija Nacrta zakona bude završena do kraja ove godine, kojeg će pre slanja na javnu raspravu, proslediti Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu na davanje komentara i sugestija”, naveli su iz Ministarstva.
Radna grupa je, kako se kazali, zaključila da se najsvrsishodniji model zaokruživanja uređenja digitalne imovine obezbeđuje kreiranjem tri zakonska rešenja.
„Regulatorni okvir za kriptoimovinu biće inkorporiran u Nacrtu zakona o digitalnoj imovini i baziraće se na transpoziciji EU regulative u ovoj oblasti - The Markets in Cryptoassets (MICA), koja predstavlja najsveobuhvatniji regulatorni okvir za kriptoimovinu u svetu”, rekli su iz Ministarstva.
Prema oceni Radne grupe, u delu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma potrebno je izvršiti usklađivanje sa FATF preporukama 15 i 16, koje se odnose na rad sa virtualnom imovinom i pružaocima usluga povezanim sa virtualnom imovinom, dok će se poreski tretman digitalne imovine zaokružiti kroz set poreskih zakona.
„Važno je naglasiti da je pitanje datuma i primene budućih zakonskih rešenja u ovoj oblasti, još u razmatranju, imajući u vidu da implementacija MICA-e u Evropskoj uniji počinje u julu naredne godine i to samo za deo koji se odnosi na stejblkoins, dok će ostatak MICA regulative biti u primeni tek od januara 2025“, precizirali su iz Ministarstva.
Preliminarni stav Radne grupe i Ministarstva finansija je da Crna Gora, kao zemlja kandidat za članstvo, ne bi trebalo da primenjuje regulative EU pre nego se one implementiraju u zemljama EU i to pitanje će svakako biti predmet dalje zajedničke analize sa predstavnicima EU, MMF-a i Svetske banke.
„Uvereni smo da Crna Gora, kao zemlja koja teži ka ubrzanom članstvu u EU, i u ovoj oblasti treba da se pozicionira kao kredibilna i transparentna destinacija, gde će se pružiti pravna sigurnost kripto industriji i investitorima, ali u isto vreme obezbediti adekvatan nivo zaštite korisnika“, ocenili su predstavnici Ministarstva.
Kako su zaključili, Ministarstvo finansija i regulatori u Crnoj Gori mišljenja su da ne treba podleći brzim i nepotpunim nacionalnim rešenjima, koja mogu da dovedu do nepotrebne eskalacije rizika i koja nas, u krajnjem, mogu skupo koštati kada je u pitanju međunarodna reputacija Crne Gore.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala