- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Afrička unija odustala od vojne intervencije u Nigeru

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMA Deca u izbegličkom kampu Asaga u blizini Dife na jugoistoku Nigera 17. maja 2016. godine.
Deca u izbegličkom kampu Asaga u blizini Dife na jugoistoku Nigera 17. maja 2016. godine. - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Afrička unija je odbacila vojno rešenje situacije u Nigeru, izražavajući tako neslaganje sa stavom Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOVAS), objavio je francuski list Mond, pozivajući se na diplomatske izvore.
Kako ističe list, tokom sastanka Saveta za mir i bezbednost Afričke unije 14. avgusta „odlučeno je da se odbije upotreba sile protiv pobunjenika u Nigeru“. Očekuje se da će ovaj stav biti zvanično potvrđen u saopštenju, koje bi trebalo da bude objavljeno u sredu, navodi Mond.
Ovim Afrička unija, ističe list, „izražava svoje neslaganje sa EKOVAS-om, koji je, smatrajući miran dijalog prioritetom, podigao snage u stanje borbene gotovosti.

Eskalacija u Nigeru

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaraju granice, uvode policijski čas, suspenduju ustav i zabranjuju političko delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu, čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.
Infografika, Niger - Sputnik Srbija, 1920, 14.08.2023
MULTIMEDIJA
INFOGRAFIKA Ko se to spremao da napadne Niger, pa se predomislio
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala