- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Italijani s posebnim motivom da uzmu istorijsku medalju

© Foto : fiba.basketballReprezentativac Italije Luiđi Điđi Datome na meču sa Španijom
Reprezentativac Italije Luiđi Điđi Datome na meču sa Španijom - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Italijani će na Mundobasketu igrati jubilarni 10. put i žele da isprate svoju legendu Điđija Datomea u penziju sa što boljim rezultatom.
Azuri ne mogu da se pohvale medaljom sa svetskih prvenstava u dosadašnjoj istoriji jer im je četvrto mesto najveći domet, dok su na Olimpijskim igrama u dva navrata uzimala srebro, a tu su i dve titule sa završne Kontinentalne smotre.
Selektor Đanmarko Poceko poznaje ekipu u dušu i zato ne čude dobri rezultati u kontinuitetu, što je na svojoj koži u više navrata osetila Srbija. Na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu u osmini finala, kao i u meču odluke na putu ka Olimpijskim igrama, kada su Azuri usred Srbije „isekli“ Orlovima krila i ostavili ih bez OI.
U konkurenciji sa Angolom, Dominikanskom Republikom i jednim od domaćina turnira – Filipinima, jasno je da Evropljani pretenduju na mesta koja vode u narednu fazu.
Italijanima je izbacivanje Rusije zbog razloga koji apsolutno nemaju veze sa sportom, već isključivo politikom, olakšalo život u prvoj rundi kvalifikacija i trasiralo put ka Mundobasketu. Upravo ih je „Zbornaja komanda“ pobedila, kao i Island, dok su slavili Holandije u dva navrata i revanširali su se Ostrvljanima.
U drugoj rundi su Pocekove zvezde digle formu i s furioznih osam pobeda uz dva poraza što je bilo više nego dovoljno za plasman na Mundobasket. Imali su identičan skor kao Španija, koju su savladali na kraju, ali taj susret nije imao rezultatski značaj, s obzirom na to da su obe selekcije bili putnici na Svetsko prvenstvo.
Uz prekaljenog Điđija Datomea koji je odlučio da po završetku turnira „okači patike o klin“, prva zvezda je Simone Fontekio koji je prošle sezone debitovao u NBA ligi i prosečno je beležio 6,3 poena uz 1,7 skokova, što i nije tako loše za svega 15 minuta provedenih na parketu.
Naravno, tu su i proverene snage poput Nikola Melija i Ahilea Polonare, kao i Marko Spisu koji je ostao dobro upamćen kod srpskih navijača zbog nestvarnih šest trojki iz devet pokušaja na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu.
SPISAK ITALIJE ZA MUNDOBASKET:
Luiđi Datome, Muhamet Dijuf, Simone Fontekio, Nikolo Meli, Alesandro Pajola, Ahile Polonara, Gabrijele Proćida, Đampaolo Riči, Luka Severini, Mateo Spanjolo, Marko Spisu, Stefano Tonut.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala