- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Investitor koji je predvideo kolaps tržišta nekretnina se kladi na krah Volstrita

© AP Photo / Mark LennihanVolstrit
Volstrit - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2023
Pratite nas
Investitor Majkl Beri, koji je postao poznat po predviđanju epskog kolapsa tržišta nekretnina 2008. godine, uložio je više od 1,6 milijardi dolara na krah na Volstritu.
Majkl Beri se kladio protiv S&P 500 i Nasdak 100, navodi se u podacima Komisije za berzu, prenosi Si-En-En.
Njegov fond, Sajon Aset menadžment, kupio je 866 miliona dolara putnih opcija (pravo na prodaju imovine po određenoj ceni) od fonda koji prati S&P 500 i 739 miliona dolara u opcijama protiv fonda koji prati Nasdak 100.
Beri je, prema podacima, iskoristio više od 90 odsto svog portfolija da se kladi na pad tržišta.
Ipak, čini se da se Beri kolebao na prodaji akcija ove godine. U januaru je tvitovao zagonetnu poruku svojim pratiocima.
„Prodaj“, napisao je tada, ali se do kraja marta povukao. „Pogrešio sam što sam rekao da prodate“, napisao je tada Beri.
S&P 500 i Nasdak 100 su ove godine zabeležili velike dobitke. Porasli su za skoro 16 i 38 odsto.
Sredinom 2000-ih, Beri je postao poznat po tome što se kladio na tržište nekretnina i dobro je profitirao od krize drugorazrednih kredita i kolapsa brojnih velikih finansijskih entiteta 2008. godine.
Čitav događaj je opisao Majkl Luis u bestseleru „Big šort“ koji je kasnije adaptiran u film u kojem je Berija igrao Kristijan Bejl.
Berijev fond izlazi iz regionalnih banaka – prodao je 150.000 akcija Prve republikanske banke (FRC), kao i udela u Hantington banci PacVest (PACV) i Vestern Alajans (VAL).
Nejasno je da li su se te prodaje dogodile pre nego što je Džej Pi Morgan Čejs preuzeo FRC u maju, ili nakon toga.
Beri je takođe preokrenuo kurs na kineskim akcijama, prodajom akcija u jd.com i Alibabi u drugom kvartalu ove godine.
Postoje, ipak, neka imena na koje se Beri kladi – oko šest odsto portfolija akcija kompanije je dugačak i u drugom kvartalu godine povećao je izloženost industriji putovanja i zdravstvene zaštite – kupovinom akcija Ekspedija grupe, MGM Rizortsa i Signe.
Beri je kupio i akcije Si-En-Enove matične kompanije Vorner bros. Diskaveri (VBD) u vrednosti od 4,7 miliona dolara i 3,3 miliona dolara u onlajn prodavcu polovnih mašina, The Real Real.
U finansijskim krugovima, predviđanja Majkla Berija često privlače više pažnje nego njegove optimistične opklade.
Iako jedna velika isplata ne garantuje buduće prinose, Beri ima jaku investicionu evidenciju.
Trgovci nakon investicija koje je otkrio Sajon u poslednje tri godine ostvarili bi godišnji prinos od 56 odsto, prema analizi kompanije Šur dividend. Tokom istog perioda, S&P 500 je imao godišnji prinos od oko 12 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala